page contents Книжен ъгъл: Българският популизъм е "доста банален"
Предоставено от Blogger.

Българският популизъм е "доста банален"

14.3.11

Петко Тодоров

Най-любопитната студия в „Популизмите” – сборник под редакцията на Жан-Пиер Риу, е „Общественото мнение популизъм ли е?” Силно риторичен въпрос, който изненадващо осветява мътилката.

„Несъмнено те подготвят терена, но демократичните държави са тези, които нахлуват в него чрез триковете на сондажите” – „те” са тоталитарните държави, те „привеждат населението в условие на подчинение чрез пропагандата”.


Съвременният демократичен метод са сондажите на общественото мнение. Парадоксално е, но да си припомним силно медийната картинка: репортерка притичва край събралите се стотина студенти и обявява: „Ето какво казват СТУДЕНТИТЕ!”. Сега ясно ли е?

Такова четиво е рядкост не само за българския книжен пазар (изд. „Рива”, превод Татяна Буруджиева). 16 учени от френски университети и техния Национален център за научни изследвания, той е тяхното съответствие на прокълнатата Българска академия на науките, осветляват исторически популизма.

Популизъм и национализъм, културен популизъм, типология на популизмите в Европа, популизъм при Мусолини, в САЩ, в Латинска Америка, в исляма...

Списъкът на последните популизми в Източна Европа почва с българската партия „Атака”: „Популизмът в тези страни придобива влияние по доста банален начин”. „Популизмът е симптом на кризата на нашите политически системи на представителство”, казват специалистите.

Но територията на европейския популизъм е непроходима. В Щатите, всичко е ясно. „Да върнем тази столица на народа, на когото тя принадлежи!” – звучи ли ви познато? Президентът Бил Клинтън. Чисто и просто там популизмът „е начин на говорене, който се налага всеки път, когато „американската мечта” е застрашена”.

И паралелът между сталинския популизъм от една страна и маккартизма и Роналд Рейгън – от друга стои перфектно.

Разбирачите: „Изборите – същност на една демокрация, не са панацея. Единствената приемлива демокрация означава избори плюс прозорливо съзнание, критично мислене, образование в правните ценности”. Значи положението е неспасяемо.