page contents Книжен ъгъл: "Ентусиаст" съобщава: Тома Марков написа любовен роман LUIZZA HUT
Предоставено от Blogger.

"Ентусиаст" съобщава: Тома Марков написа любовен роман LUIZZA HUT

10.3.11

Всеки читател получава подарък аудиокнига с гласа на автора

В месеца на жените – март, Тома Марков изненада читателите с истински любовен роман – LUIZZA HUT, издание на „Ентусиаст“. Книгата е придружена с подарък аудиозапис с гласа на автора, което се прави за първи път у нас, а медиен партньор на проекта е БГ Радио. Официалната премиера ще се състои на 16 март, сряда от 19:30 ч. в столичния клуб Studio 5. Книгата ще представят Любен Дилов-син, който е редактор на романа, и Мартин Карбовски, със специалното участие на групата Leepra De Luxe.


Действието в LUIZZA HUT се развива през 1998 г., когато главният герой МАКАРОНОВ, млад поет с първа книга със заглавие РОБОТЪТ РОБ, е в подножието на славата си. Въпреки това, той живее така, както живеят всички останали негови сънародници през 1998 г. Държавата е скована от лъжи, за които още никой не подозира. Хората все още се надяват. Разменната парична единица е 2 кинта.

МАКАРОНОВ работи като сценичен работник в ТЕАТРАЛНАТА РАБОТИЛНИЦА, освен това става роуди на най-значимата постпънк група в момента. Запознат е издъно с инди сцената в РЕПУБЛИКАТА. Тогава на върха е постпънк групата LUIZZA HUT, а МАКАРОНОВ работи за тях. Лидерката в бандата е Луиза Н – тя е китаристка, фронтдама и автор на лириките.

Луиза Н е култ. Тя безогледно се възползва от статута си на пънк дива – появява се, когато иска, на концертите на групата си, използва всички около себе си, отказва да направи какъвто и да е запис, въобще, ако не беше момиче, щеше да бъде Кърт Кобейн. В същото време около Луиза Н гравитират всички значими пънк музиканти от онова време.

Романът LUIZZA HUT е ведър и мрачен, смешен и тъжен, с тяло на велик поет, който е мъдър глупак. От автора на романите МАЙКА и КРОКОДИЛЪТ ГЕНИЙ, превърнали се в шеметно пътешествие през външностите и вътрешностите на живота – LUIZZA HUT идва – сега, завинаги! Грижа за човека – до кръчмата – аптека.

За Тома Марков

Роден е на 26 февруари 1972 г. в Благоевград. Един от създателите на литературния кръг „БързаЛитература“, определян от него като „лейбъл“ и „групировка“, в който участват редица от най-известните съвременни български писатели. Освен писател, Тома Марков е редактор на книги на Хайнер Мюлер, Чарлз Буковски, Любомир Левчев, на книги на авторите от кръга „БързаЛитература“, както и на много други. Негови са и пиесите: „Забравен от някого тромпет“, „Кофите“, „Боливуд“, както и „Трима със сиви шушляци“ в съавторство с Мартин Карбовски.

Работил е за списанията „Егоист“, „Плейбой“, „Мениджър“. Публикувал е свои текстове в Poetry Magazine, както и ORIENT EXPRES, Лондон, под редакцията на Фиона Сампсън.