page contents Книжен ъгъл: Испанката, която стана индийска принцеса
Предоставено от Blogger.

Испанката, която стана индийска принцеса

10.3.11

Невероятната любовна история на Анита Делгадо

Януари 1908 г. Възседнала пищно украсен слон, 17-годишната Анита Делгадо влиза тържествено в Капуртхала, Северна Индия. Целият град се е стекъл, за да посрещне белоликата чужденка, която ще се омъжи за местния махараджа и ще се превърне в принцеса на Капуртхала.

„Индийската принцеса” (Хермес) проследява почти приказната история на Анита Делгадо – андалуска танцьорка, която се запознава с индийския махараджа Джагатджит Сингх, намиращ се в Мадрид за сватбата на крал Алфонсо ХIII. Следва класическа любовна история: махараджата е запленен от красотата и чара на младата испанка.
Той успява да сломи съпротивата на религиозното й семейство със скъпи подаръци и обещания, че ще осигури на Анита щастлив и охолен живот в Индия. Преди окончателното преместване в Азия младата жена прекарва известно време в Париж, където изучава езици, езда и изтънчени обноски, за да се превърне в достойна съпруга на един от най-богатите и популярни индийски владетели.

За Анита стартът на семейния живот е донякъде помрачен от откритието, че махараджата вече има няколко съпруги. Въпреки това, Джагатджит е искрено влюбен в нея и двамата заживяват заедно по европейски обичай, като махараджата пренебрегва останалите жени в харема си.

Бракът между андалуската танцьорка Анита Делгадо и Джагатджит Сингх - един от най-богатите и влиятелни индийски владетели, предизвиква огромен скандал в колониална Индия.

Бракът им поражда недоволството не само на жените в харема, но и на британските власти в Индия, които отказват да признаят Анита като махарани (главна съпруга). Въпреки това, махараджата и новата му жена се превръщат в най-популярната двойка в страната – както заради полемиката около брака им, така и заради оживения светски живот, в който се впускат. Джагатджит иска да се похвали пред всички с европейската си съпруга – свободомислеща, независима и интелигентна, напълно различна от повечето индийки, които са здраво вкопчени в традициите и не оспорват подчинената си роля в обществото и семейството.

Въпреки раждането на сина й, пътуванията из Индия, Европа и Америка и нестихващите светски ангажименти, Анита се чувства самотна. Охолството, новите приятели и фактът, че махараджата все още е влюбен в нея, й вдъхват усещане за сигурност, но същевременно тя се измъчва от раздялата със семейството и от опасението, че съпругът й все някога ще се отегчи и ще й обърне гръб. Ще успее ли красивата испанка да задържи сърцето на своя принц, или сблъсъкът между техните два толкова различни свята ще се окаже пагубен за връзката им?

Непознатата Индия

Романът, освен че проследява историята на една от най-интригуващите светски личности в Испания от близкото минало, рисува и една правдива картина на Индия от началото на ХХ век, когато страната все още е британска колония. Авторът ни пренася в приказния свят на махараджите - с еротичните им вакханалии, с харемите им от Хиляда и една нощ, страстта им към бижутата, към дворците, фламенкото, ролс-ройсовете и лова на тигри. И макар че образът, около който се изгражда сюжетната линия, е Анита Делгадо, чрез нейните перипетии читателят опознава нравите и обичаите, начина на мислене и на действие на британското общество през онази епоха, както и отношенията между индийските принцове и британските управници.

Авторът разкрива вътрешния конфликт на просветените индийци, които са получили образованието си в Европа и са повлияни от ценностите на Запада, но се чувстват свързани с традициите на родината си; разказва както за пороците на характера им, така и за грижата им за народа и напредничавите им идеи. Специално място е отделено на историческото откъсване на Индия от влиянието на Англия, на присъствието на Неру и Ганди на политическата сцена, прогресивното ограничаване на привилегиите на махараджите и събитията, довели до оформянето на съвременния облик на Индия.

Чрез "Индийската принцеса" читателите ще се докоснат до един различен и малко познат свят, който пленява със своите багри, великолепие и екзотика. Множеството любопитни факти и анекдоти, описващи живота в Индия в началото на ХХ век, и епизодичното присъствие на популярни персонажи от тогавашния артистичен и политически живот - като Пикасо, Вале-Инклан, Чаплин, Ганди, Неру, Клемансо и др., ще пресъздадат една правдива картина на този отмиращ свят.

Вълшебна, но истинска приказка

И макар че книгата се базира върху истински факти и личности, Хавиер Моро се е постарал читателят никога да не губи чувството, че чете роман. Неговата цел е не да напише журналистически труд или биографията на реална личност – в случая Анита Делгадо, - а да ни разкаже нейната истoрия, използвайки похватите на белетристиката.

Причината да напиша роман не се дължи на желанието ми да измислям, а напротив, исках да отразя по-добре атмосферата на онази епоха, миризмите и цветовете на Индия, невероятните ексцентричности на последните махараджи и обаятелната личност на Анита Делгадо, винаги вярна на чувствата си, която накрая успява да извоюва собствената си свобода – казва писателят Хавиер Моро.

Кой е Хавиер Моро

Хавиер Моро (1955 г.) е испански писател и журналист. Завършил е история и антропология в Париж. Писането е в кръвта му: писателят Доминик Лапиер му е вуйчо, баба му и сестра му също пишат. Баща му работи в авиокомпания и благодарение на него Хавиер Моро пътува още от малък из целия свят. За пръв път посещава Индия, когато е четиринайсетгодишен, и по собствените му думи, все още опитва да се съвземе от шока, който е предизвикала у него една толкова невероятна страна като Индия. Работил е като журналист, автор е на книги на исторически, социални и екологични теми. Бил е сътрудник на Доминик Лапиер и Лари Колинс, както и копродуцент на филми.

През 2005 г. излиза първото издание на романа “Индийската принцеса”. Оттогава досега книгата е спечелила над 1 000 000 читатели само в Испания и е преведена на 17 езика. Испанската актриса Пенелопе Крус е купила правата за снимането на филмова суперпродукция, в която тя ще играе главната роля. Каква е тайната на този огромен успех?

Ловец на истории

Хавиер Моро има дарбата да открива истински истории и да ги пресъздава по най-успешен начин. Първата му книга - “Пътища към свободата” - е посветена на бразилския активист и синдикалист Чико Мендес. За да разкаже историята на легендарния защитник на амазонските гори, в продължение на три години Хавиер Моро изминава хиляди километри с кола, самолет, кану и дори пеш из цяла Амазония. “Кракът на Хайпур” е историята на двама младежи, останали инвалиди: единият след автомобилна катастрофа, а другият е камбоджанец, станал жертва на червените кхмери. “Планините на Буда” е разказ за две будистки монахини, опълчили се срещу китайските нашественици в Тибет…

Индия обаче остава неговата “литературна родина”, както сам авторът твърди, и там се развива действието в последните му две книги: “Индийската принцеса“ и “Червеното сари”, посветена на историята на Соня Ганди и на династията Неру-Ганди.

Виж откъс от романа