page contents Книжен ъгъл: "Спиралата" на Пол Макюън - изтъкнат физик пише нанотрилър
Предоставено от Blogger.

"Спиралата" на Пол Макюън - изтъкнат физик пише нанотрилър

15.3.11

- Узумаки е... Как го наричате вие? Оръжието на Страшния съд. Щом се пусне, не може да се спре.

Опустошително оръжие, създадено от японците през Втората световна война, е на път да се разпространи в целия свят. През 1946 година на американския кораб „Северна Дакота” в Тихия океан избухва епидемия и целият екипаж е поразен. Непознатата болест се разпространява по въздуха и причинява мании, халюцинации и желание за самоубийство. С помощта на гениалния млад биолог Лиъм Конър заразата е овладяна. Заловен е и офицерът от японската армия Хитоши Китано, член на отряд за изследване и разработване на оръжия. В ръката си той държи малък месингов цилиндър...
60 години по-късно Конър, нобелов лауреат и един от най-известните биолози в света, е отвлечен и измъчван от мистериозна азиатка. На следващия ден е открит мъртъв в река Фол Крийк. Камерата на моста е заснела как той скача в нейните води, а зад него е силуетът на тайнствената жена. Официалната версия е самоубийство, но внучката на Конър Маги и неговият сътрудник Джейк отказват да повярват, че той е отнел живота си сам. Следвайки закодираните послания на гениалния учен, двамата търсят причините за смъртта му, но откриват, че зад тях стоят секретни научни експерименти, финансови интереси и политически интриги, които се преплитат и заплашват да се превърнат в глобална катастрофа...

Престижното издание „Буклист” нарежда „Спиралата” (Ера) сред най-увлекателните и  оригинални трилъри за последните няколко десетилетия, а най-впечатляващото е, че романът е написан от изтъкнат учен в свободното му време. Въпреки че писателският занаят не е основната професия на Пол Макюън, той притежава истински талант в изграждането на динамичен сюжет и пълнокръвни герои.

В „Спиралата” авторът разкрива изумителни факти за извършваните опити в тайните лаборатории и ни въвлича в скоростно препускане из света на нанотехнологиите и международния шпионаж. Макюън разкрива на широката публика и малко известна, но любопитна информация за японската история и научните експерименти от годините на Втората световна война.

За автора

Пол Макюън е професор по физика и един от най-изтъкнатите учени в областта на нанотехнологиите. Той е ръководител на института за нанометрични науки "Кавли" в университета "Корнел". Носител на най-престижните награди и стипендии в областта на физиката и прогресивните технологии. Макюън живее в Ню Йорк със съпругата си и петте им кучета.