page contents Книжен ъгъл: Конкурс: "Кръгозор" търси заглавие за Matched от Али Конди
Предоставено от Blogger.

Конкурс: "Кръгозор" търси заглавие за Matched от Али Конди

15.3.11

Падаш си по хитрите изречения. Обичаш да четеш. Бива те да си оригинален. Кефиш се, че си суперразличен. Не даваш друг да определя правилата. И си умираш да се похвалиш с книга, в която да видиш своето име…

Е, ти си човекът, който ни трябва. И те предизвикваме: измисли заглавието на най-новата, хитова книга, с която ИК „Кръгозор” открива за България новото направление в ърбънфентъзи жанра антиутопия – MATCHED . Участвай в конкурса „Търси се заглавие по мярка”.


Сравняват романа Matched на Али Конди със „Здрач” и той също е предназначен за тийнейджърската публика, но в него не става дума за вампири, върколаци или ангели. Сюжетът е фокусиран върху бъдещето, където хората са лишени от право на избор, животът е предначертан от момента на раждането ти и всичко е предопределено. Модерно написан роман в традицията на емблематичните антиутопии „1984” на Джордж Оруел и „451° по Фаренхайт” на Рей Бредбъри.

Романът започва с Големия изборен бал, събитие, което Касия и нейните 17-годишни приятели очакват с нетърпение от години. Това е нощта, в която те ще разберат кой е идеалният им партньор, избран специално за тях от Обществото. Двойките са избирани от Обществото въз основа на данните, събирани през целия живот на всички деца, още от самото им раждане. И макар изборът да не обещава пълно щастие за вечни времена, гарантира максимално приближаване до съвършената връзка.

В тази толкова очаквана нощ обаче Касия открива, че не всичко е такова, каквото изглежда. Ако изборът на Обществото е съвършен, защо тя намира грешка?  Касия започва да се сблъсква и с други тайни, свързани със семейството й, и с опасни стихове, изписани върху най-ценния предмет от миналото, който притежава. Касия трябва да си отговори и на най-важния въпрос: ако Обществото е право и безпогрешно, защо тя се влюбва в някой друг – някой, към когото не й е позволено да изпитва чувства, – някой, който не е нейният избраник?

Виж повече за книгата и регламента на конкурса Търси се заглавие по мярка