page contents Книжен ъгъл: Роалд Дал: Всички вещици са жени
Предоставено от Blogger.

Роалд Дал: Всички вещици са жени

3.4.11

„Ентусиаст“ публикува ново издание на "Вещиците" с любимите илюстрации на Куентийн Блейк

За радост на стотиците почитатели на Роалд Дал у нас отново излиза една от вълнуващите му истории за деца. Книгата вдъхновява емблематични фигури в киносредите като Никълъс Рог и Гийермо дел Торо, които филмират историята на Роалд Дал. Изданието на „Ентусиаст“ е отново с оригиналната корица на книгата и илюстрации на Куентийн Блейк.

Книгата „Вещиците“ е публикувана за първи път през 1983 г. в Лондон. Още с излизането ѝ се превръща в обект на критика и попада в топ 100 на най-обсъжданите заглавия на Американската асоциация на библиотеките между 1990 и 1999 г., под номер двадесет и втори.

По-късно книгата е адаптирана за театрална сцена, а през 1990 г., годината, в която е починал Роалд Дал, режисьорът Никълъс Рог заснема филм по нея. В ролята на Върховната вещица се превъплъщава актрисата Анджелика Хюстън, а все още неизвестният тогава Роуън Аткисън изпълнява ролята на управителя на хотела, господин Стрингър.

Не отдавана друг режисьор, сценарист и продуцент - Гийермо дел Торо, известен с филмите „Кунгфу панда“ и „Хелбой“, както и с предстоящите премиери на „Хобит“, триизмерния филм „Пинокио“ и мащабната, високобюджетна триизмерна продукция „At The Mountains Of Madness“, сподели желанието си също да заснеме филм по книгата „Вещиците“ на Роалд Дал. Все още не е ясно кога ще е готов римейкът на филма, тъй като засега се работи по сценария на лентата. Очаква се световната премиера да е през 2014 г.

Известен факт е, че Разказвач № 1 в света често е намирал вдъхновение за историите си от обикновени, понякога дребни неща от заобикалящия го свят. За написването на „Вещиците“ Роалд Дал се вдъхновява от огромен бук, който растял край дома му Джипси Хаус и който хората от околността наричали Дървото на вещиците. Но Роалд Дал знаел, че това дърво ще подхожда далеч повече на друг негов герой – лисицата Фокс, отколкото на злобна стара вещица.

Така букът станал дом на фантастичния господин Фокс от едноименната книга на Роалд Дал, с която „Ентусиаст“ стартира дейността си миналата година. Книгата „Фантастичният господин Фокс“ е също филмирана през 2009 г., а лентата е озвучена с гласовете на Мерил Стрийп (госпожа Фокс) и Джордж Клуни (господин Фос). За съжаление, 150-годишното дърво било повалено при силна буря през 2004 г..

„Не искам да кажа нищо лошо за жените. Повечето жени са прекрасни. Но това не променя факта, че всички вещици са жени“, споделял шеговито Роалд Дал за книгата си „Вещиците“. В своята история той описва вещиците като отвратителни същества, които се маскират като мили жени, но тайно искат да заловят и изтребят всички деца, защото ги ненавиждат. За щастие, главните герои на Дал - едно момче и неговата баба, знаят как да разпознават тези подли твари. Но дали ще успеят да се отърват от тях завинаги?

По традиция десет процента от авторското възнаграждение от продажбата на всеки екземпляр на книгата, както и на другите заглавия на автора, се даряват на фондацията „Роалд Дал”, която подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, които се грижат за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.