page contents Книжен ъгъл: „Хермес” представя: "Ефектът на сянката"
Предоставено от Blogger.

„Хермес” представя: "Ефектът на сянката"

4.4.11

Как да овладеем тъмната си страна

От Дийпак Чопра, Деби Форд и Мариан Уилямсън

Книгата „Ефектът на  сянката“ е резултат от усилията и професионализма на  трима от най-известните съвременни духовни учители  Дийпак Чопра, Мариан Уилямсън и Деби Форд. Още с излизането си през 2010 година тя се превръща в истинска сензация и до момента е преведена на над 20 езика.

Случвало ли ви се е в пристъп на гняв да казвате неща, за които после горчиво да съжалявате? Да действате по начин, който противоречи на ценностната ви система, на всичко, в което вярвате? Нима наистина не сме били на себе си, както се оправдаваме, или сме били точно себе си, но отказваме да си го признаем?


Сянката е неразделна част от нашата същност. И все пак ние прекарваме по-голямата част от живота си, бягайки от нея, отричайки властта й над нас. И колкото повече отказваме да опознаем тъмната си страна, толкова по-спонтанно и разрушително е нейното проявление. Това е причината иначе добри хора да проявят неочаквана жестокост и така завинаги да загубят доверието на околните и собственото си самоуважение.

Те са естествено следствие от продължителното потискане на мрачните ни импулси, чиято тъмна сила в момент на невнимание или слабост се е отприщила и в миг е унищожила живота ни завинаги. Решението е да се изправим очи в очи със собствените си демони, да признаем своята тъмна страна и да я приемем за част от същността си.

Дийпак Чопра

Дийпак Чопра е автор на повече от 55 книги, преведени на над 35 езика. Много от тях са в списъка на „Ню Йорк Таймс” за бестселър в категориите за художествена и нехудожествена литература. Някои от заглавията са: „Седемте духовни закона на успеха”, „Как да познаем Бога”, „Спонтанното удовлетворяване на желанията”, „Книгата на тайните”, „Буда”, „Третият Иисус”, „Иисус”, „Пресътворяване на тялото, възкресяване на душата”.

Неговата радиопрограма, Wellness Radio, която се излъчва всяка седмица по Sirius XM Stars, канали 102 и 55, разглежда въпроси в сферите на успеха, любовта, сексуалността и взаимоотношенията, благосъстоянието и духовността. Дийпак Чопра има рубрика във вестниците „Сан Франциско кроникъл” и „Уошингтън поуст”, пише редовно за Oprah.com, Intent.com и „Хъфингтън поуст”. Д-р Чопра е член на Американската асоциация на лекарите интернисти, член на Американската асоциация на клиничните ендокринолози, временен преподавател в Школата по мениджмънт „Келог” и старши научен сътрудник към „Галъп”. Списание „Тайм” го определя като един от стоте герои и икони на века, наричайки го „поетът пророк на алтернативната медицина”.

Деби Форд

Деби Форд е учител със световна известност, говорител, трансформационен коучър, филмов продуцент и автор. В своята работа тя е помогнала на десетки хиляди хора да усвоят умението да обичат, да се доверяват и да приемат своята цялостна същност. Деби е една от първите, чиито усилия в изследването и интегрирането на човешката сянка са допринесли за включването на тази дисциплина в съвременните психологически и духовни практики. Тя е изпълнителен продуцент на „Ефектът на сянката”, емоционално и визуално завладяващ трансформационен документален филм с участието на Дийпак Чопра, Мариан Уилямсън, Марк Виктор Хенсън, Джеймс Ван Прааг и др. и други провокативни мислители и обичани учители. Филмът получи признание на престижни фестивали и бе похвален като един от най-важните филми на десетилетието. Деби е автор на стигналия до номер 1 на „Ню Йорк таймс” бестселър „Тъмната страна на преследвачите на светлината”, както и на „Тайната на сянката” и „Защо добрите хора правят лоши неща”. Тя е създателят на световноизвестния семинар „Процесът на сянката”.

Деби е основателка на Институт „Форд” за трансформационно обучение, организация за лична и професионална подготовка, която предлага емоционално и духовно обучение на индивиди и организации по целия свят, основаващо се на изследванията й върху сянката, както и на книгите „Духовен развод”, „Правилните въпроси”, „Най-хубавата година от живота ви” и „21-дневно изчистване на съзнанието”. Нейната страст и отдаденост на обучението вдъхнови общността от учители, подготвени от нея, да създадат „Колективно сърце”, организация с идеална цел, чийто стремеж е да подпомогне трансформирането на образованието по света.

Мариан Уилямсън

Последната й книга „Възрастта на чудесата” се нареди директно на второ място в списъка за бестселъри на „Ню Йорк таймс”, а 4 от другите й 9 издадени книги – включително „Завръщане към любовта” – са били на първо място в класацията. „Завръщане към любовта” се смята за задължително четиво на Новата духовност. Абзацът, който започва с: „Най-дълбокият ни страх не е, че сме неспособни. Най-дълбокият ни страх е, че могъществото ни няма граници” (погрешно приписван на Нелсън Мандела като цитат от речта при встъпването му в длъжност), се смята за химн на съвременно поколение от духовни изследователи. Други нейни заглавия са „Ежедневна благодат”, „Женската стойност”, „Илюминатът”, „Да излекуваме душата на Америка”, „Благословията на промяната” и „Ема и мама говорят с Бог”.
Мариан често е гостувала на предавания като „Шоуто на Опра Уинфри”, „Шоуто на Лари Кинг”, „Добро утро, Америка” и „Чарли Роуз”.

Мариан е жител на Хюстън, Тексас. През 1989 година основава Проект „Ейнджъл фууд”, програма за снабдяване с храна по домовете на хора със СПИН, които са на легло, на територията на Лос Анджелис. Днес проектът обслужва над хиляда души дневно. Мариан е и съосновател на Съюз за мир, народно движение в подкрепа на създаването на Министерство на мира в Америка. През декември 2006 година анкета на списание „Нюзуик” обяви Мариан Уилямсън за една от 50-те най-влиятелни личности от бейби-бум поколението. Според списание „Тайм” „Йога, кабала и Мариан Уилямсън се харесват от хората, които търсят връзка с Бог извън границите на християнството”.