page contents Книжен ъгъл: „Ентусиаст“ представя: „Отслабнете завинаги!“
Предоставено от Blogger.

„Ентусиаст“ представя: „Отслабнете завинаги!“

4.4.11

Над половин милиард мъже и жени – близо 1 на всеки 9 възрастни – страдат от клинична степен на затлъстяване, показва изследване на Харвард, Имперския колеж в Лондон и Световната здравна организация (СЗО). Наднорменото тегло причинява всяка година 3 милиона смъртни случая от сърдечни заболявания, диабет, рак и други болести, по данни на СЗО. В много от европейските страни повече от 40% от населението страда от затлъстяване и този процент нараства постоянно. Същото се случва и в САЩ. Там през последните 12 години броят на хората с наднормено тегло се е увеличил с 10% и е достигнал 61% от населението на страната. В Русия от затлъстяване страдат повече от 40% от населението.
Респективно драстично нараства броят на подложилите се на естетични интервенции. Изненадващо все по-голям е процентът на мъжете в САЩ, подложили се на хирургическа намеса, за да се справят с наднорменото тегло. През миналата година делът на мъжете, които са прибегнали до такива процедури е с 2% по-висок спрямо предходната година, сочи проучване на Американското дружество на естетичните хирурзи. Всеки килограм в повече увеличава риска от здравословни проблеми, понижава самочувствието и увереността, и се отразява върху начина на живот.

За съжаление нито съвременната, нито народната медицина могат да предложат универсална рецепта за стройно и привлекателно тяло. Известният диетолог Маргарита Королева се занимава с проблемите на отслабването и моделирането на фигурата без хирургична намеса повече 20 години. Своя труд тя публикува в книгата си „Отслабнете завинаги! Лесният път към стройната фигура“. Създадената от Маргарита Королева програма за намаляване на теглото помага на милиони хора по света да се освободят от излишните килограми, както и да запазят постигнатия резултат завинаги. Авторката сама доказва на практика ефективността на програмата: след второто си раждане тя сваля 30 кг. „Ние избираме тонуса, работоспособността, прекрасното настроение и здраве. Ние избираме за себе си нов живот – активен, изпълнен със смисъл, с усещане за собствената ни значимост“, споделя известната диетоложка за философията на метода си.

В „Отслабнете завинаги!“ Маргарита Каролева прави преглед на по-известните и популярни диети, техните плюсове и минуси, разглежда типовете затлъстяване, извежда формули за нормалното и идеалното тегло. Така всеки, който желае, може да провери чрез тях какво тегло има – нормално, идеално или наднормено. Разгледани са спомагателни процедури за достигане на нормално тегло – физическо натоварване, физиотерапевтични процедури, лекарствени методи за лечение на затлъстяването, мезотерапия. Едно от основните правила в програмата на Королева е честото хранене със здравословна и подходяща храна, което позволява да се отслабва, без мъчително гладуване. Много полезни за читателите са примерните диети включени в книгата, както и съвети за запазване на теглото. Така всеки, който желае, може да опита да намали теглото си без постоянния надзор на диетолог.

Освен ефективната програма за борба с килограмите, в книгата „Отслабнете завинаги! “ Маргарита Королева предлага 20 правила по пътя към здравословния начин на живот, като обръща отново внимание на мотивацията на всеки, поел по този път. Приложени са таблици за съдържанието на продуктите и калориите в тях, колко калории губи човек при различни физически упражнения, дневник, както и календар за разтоварващите дни.
Маргарита Королева и книгата ѝ „Отслабнете завинаги!“ са изключително популярни в Русия, където вече се предлага марка диетични храни по нейни рецепти, наречена „Диетата на Королева“. Сред последователите на метода ѝ за отслабване са бизнесмени, политици, а също и много от звездите на руския шоубизнес, между които  Николай Басков, Филип Киркоров, Надежда Бабкина и други.

За авторката

Маргарита Королева завършва Първи московски медицински институт, а след това и клинична аспирантура специалност Кардиология. Защитава дисертация за степен кандидат на медицинските науки. Преминала е обучение във водещи клиники в Русия, Франция, Италия и Китай и е дипломиран специалист в областта на диетологията, физиотерапията, козметологията и мезотерапията. От 20 години се занимава с проблемите на отслабването и моделирането на фигурата без хирургична намеса.

Маргарита Королева е един от първите специалисти по хранене в Русия, които съставят индивидуални комплексни програми за корекция и подържане на теглото. В момента оглавява Центъра по естетична медицина „Маргарита Королева“, основан през 2005 г., а през ноември 2008 г. е открит втори такъв център. В него се използват най-новите постижения в областта на естетичната медицина.