page contents Книжен ъгъл: Сайго - истинският последен самурай
Предоставено от Blogger.

Сайго - истинският последен самурай

14.4.11

"Ера" представя "Самурай. Историята на последния воин" от Джон Ман

Макар че самураите отдавна са застинали в пясъците на миналото, легендата за тях е жива и до днес. С масивните си брони, страховити мечове и строг кодекс на честта японските воини отдавна са се превърнали в митични фигури. Въпреки че повече от 130 години тя не съществува, тази уникална каста от бойци продължава да вдъхновява и Изтока, и Запада. Самураите заемат почетно място в популярните романи, комикси и филми и са се превърнали в символ на японската култура. Но каква е историческата истина зад легендата?

В най-новата си книга известният изследовател и пътешественик Джон Ман пресъздава реалния образ на бойците и краха на феодална Япония чрез историята на последния истински самурай – Сайго Такамори.

От раждането си в подножието на вулкана Сакураджима до ритуалното си самоубийство той е пример за съвършения воин. Въстанието, предвождано от Такамори, слага край на 250-годишната изолация и феодална разпокъсаност на Япония. А Джон Ман майсторски проследява шеметно развилите се събития, вследствие на които страната се превръща в единна, отворена за света и бързо развиваща се държава.

През 1850 г. положението в Япония е почти същото като през 1600 г. – тя е самостойна общност от 30 милиона крепостни селяни, управлявани от 300 владетели, подчинени на военния диктатор на държавата – шогуна. На върха на пирамидата е императорът – полубожествен и откъснат от всекидневните дела.Самураите са военен елит от около 2 милиона души, които крепят този ред. Джон Ман използва личната съдба на последния представител на тяхната каста, за да разкрие същността на техните разбирания, традиции, обучение и култура.

Самураите са явление, прераснало в своеобразна традиция, която съществува и властва в продължение на столетия. Пряко подчинени на шогуна, дори и в мирно време бойците получават повече облаги от другите слоеве в японското общество. Несъмнено най-впечатляващ за съвременния човек е техният кодекс на честа, наречен бушидо. Той се гради на изключителен патриотизъм, абсолютно презрение към смъртта, обожествяване на императора и безусловна вярност на шогуна. Този морален кодекс е съдържал неписаните правила, които всеки самурай е спазвал през целия си живот.

Апогеят на воините е през средните векове, но те оцеляват и са неизменна част от живота на страната чак до 1877 година, когато са унищожени по време на избухналото тогава самурайско въстание. През 1880 г. японската военна каста вече не съществува, а заедно с тях изчезва и цялата феодална структура. Япония с един скок се озовава от средновековието в съвременния свят. Въстанието не се ползва с популярност, тъй като селяните са безгласна буква в него, но то води до появата на познато на европейците обществено устройство: суверен на върха, управляващ елит, формираща се средна класа и неспокойна, но държана в подчинение селска маса.

Този драматичен период от японската история Джон Ман умело пресъздава чрез живота на Сайго Такамори. Той е човекът, спомогнал за провеждането на революцията и едновременно с това превърнал се в нейна жертва. Такамори е сложна и противоречива личност, разкъсвана между миналото и бъдещето. Последният самурай живее на границата на два свята. Той е бил едновременно висш държавен служител и бунтовник; човек, който презира чужденците, но и неохотно признава нуждата от промяна; воин, който обича да съчинява китайска поезия; човек със страст към живота, който през по-голяма част от земния си път е отдаден на стремежа да умре достойно. С неговата смърт през 1877 г. загива една хилядолетна традиция и започва нова епоха.

За автора
   
Джон Ман е историк и писател, с подчертан интерес към Далечния изток. Той изучава френски и немски език в Оксфорд и има две следдипломни квалификации – по история на науката в Оксфорд, и по монголски език в Училището на ориенталските и африкански науки. Ман обича да пътешества и прави проучванията за книгите си на мястото, на което са се развили събитията.

Запленен от богатата култура и история на България, Джон Ман е посещавал страната ни два пъти и дори е осиновил българче. За разлика от повечето писатели, които контактуват единствено чрез литературните си агенти, англичанинът живо се интересува от превеждането и подготовката на неговите книги за българския книжен пазар, убеден, че те ще се приемат много добре от родните читатели.

Джон Ман е автор на „Чингис хан”, „Кублай хан” и „Теракотената армия”, които са преведени на над 20 езика.