page contents Книжен ъгъл: "Сиела" представя: "Главата на Хана" от Николай Пенчев
Предоставено от Blogger.

"Сиела" представя: "Главата на Хана" от Николай Пенчев

26.4.11

Желанието на Борис да се покръсти предизвиква хаос и нестабилност в България. Боилските родове са готови на бунт. Плиска е на прага на кръвопролития между последователите на Христос и Тангра. Властващи, военни и обикновени хора са раздвоени и трябва да решат на чия старна да застанат - на новия или стария Бог.

Едновременно с това, града е хвърлен в ужас от появата на зловещ убиец, който реже главите на жертвите си, а на гърдите им изписва знакът IYI. Всяка следваща жертва е по-високопоставена от предишната. Византийският патриарх Фотий изпраща в Плиска "Архангелите на Михаил" -  фанатизирани шпиони издирващи тайнствен предмет, вероятно свързан с убийствата.

Ханският писар Климент е натоварен да разреши загадката и да залови убиеца.
Преследването го въвлича в  поредица от мистерии водещи към неразгадани загадки от царуването на хан Крум. Разбулването на древни руни, забравени символи и страховити битки с противниците, съпътства писаря в опитите му да открие истината.

Климент трябва да се пази от византийските шпиони, да разкрие заговора на недоволните боляри и да залови колкото се може по-бързо мистериозния убиец. Защото по всичко личи, че неговата последна цел е самият хан Борис.

В "Главата на хана" са преплетени исторически факти и слабо познати истории от времето на царуването на княз Борис и хан Крум. Те описват покръстването и последвалия бунт на боилите по корено различен от известните версии, както и защо е била отрязана и превърната в чаша главата на император Никифор.  "Главата на хана" е втората книга от поредицата "Старобългарски загадки".

Когато журналист в разследващ вестник, какъвто е "168 часа", се интересува от история, винаги съществува опасността той (журналистът, не вестникът)да реши, че трябва да напише криминален исторически роман. Това се е случило и с Николай Пенчев, който този месец издава "Главата на хана" - втория си роман от поредицата "Страж български загадки".

В него се разказва за убийства, древни символи и исторически факти, които не са широко известни. По понятни причини главният герой - старовремският детектив Климент, който трябва да разреши убийствата е писар. По простата причина, че по времето на княз Борис за щастие все още не е имало журналисти.

В крайна сметка те (убийствата, не журналистите) са успешно разрешени, а виновните за тях наказани, което показва, че дори да не можем да се справим с един проблем днес, винаги можем да напишем роман за това как той е бил решаван в миналото.

Николай Пенчев е роден през 1968 година. Завършва българска филология през 1994 г. В момента е главен редактор на вестник "168 часа". Печели наградата "Паница" през 2000 г, в категорията "Репортаж". Публикувал е къси разкази в редица литературни издания.