page contents Книжен ъгъл: Войната на Джулиан Асандж и Уикилийкс
Предоставено от Blogger.

Войната на Джулиан Асандж и Уикилийкс

17.5.11

Петко Тодоров

Тя беше нечувано кондензирана и без победители

350-те страници на „Wikileaks”. Войната на Джулиан Асандж срещу секретността” си заслужават дори заради една от думите: „чурулистика”. За съвременната журналистика – думата е използвана от журналист на „Гардиън”.

Да оставим вътрешнобългарските новини, защо медиите не се отказват от чуруликане дори по повод на ставащото в Арабския свят?


Дейвид Лий и Люк Хардинг разказват войната на Асандж (изд. „Вакон”). Кондензирана война – за няколко месеца се случиха събития, достойни за десетилетия.

Заглавието на последната глава е най-интригуващото: „Бъдещето на Уикилийкс”. Но тя е най-безутешната. Пряк отговор няма и не може да има, а и да го има, той не е по силите на историците на Уикилийкс. Но „войната” е адски важна.

Да, тук е цялата война и целият Джулиан Асандж, заедно с най-приближените му, за които се знае по-малко. Неизмеримо количество хляб за социалните психолози. На война като на война. В тази няма победители и победени. Секретността не е победена.

Първо, кой си е мислил, че американските войници в Ирак и Афганистан не убиват цивилни, или че задачата на американските дипломати е единствено да се усмихват пред публика?

И второ, кой си е мислил, че някой ще накара военните и дипломатическите доклади да стигат до предназначението си чрез вестниците? Куриозното е, че „войната” не беше с политиката, а с медиите. Уикилийкс показа тяхната съкровена алтернатива.

Направеното от Асандж няма да промени политиката, най-много някои от нейните техники. Няма и да спре чуруликането на медиите.

Главният редактор на „Гардиън” го казва в предговора: „Адвокати, които получаваха космически хонорари, за да защитават репутацията на богати клиенти и корпорации, признаха – едновременно със смущение и възхита – че Уикилийкс е единственият издател в света, чиято уста не може да бъде затворена”.

Много лошо. Това, че са го признали такива хора. Те ще направят необходимото не Уикилийкс да не се повтори - защото е невъзможно, а да няма кой-знае какво значение – за медиите преди всичко.