page contents Книжен ъгъл: Пуснаха "Течна дружба" пред Паметника на Съветската армия
Предоставено от Blogger.

Пуснаха "Течна дружба" пред Паметника на Съветската армия

18.5.11

Въпреки дъждовното време стотици почитатели на Иво Инджев дойдоха пред Паметника на Съветската армия във вторник привечер за среща с журналиста по повод новата му книга „Течна дружба“, издание на „Ентусиаст“.

Дъждът ни най-малко не смути привържениците му, които сформираха огромна опашка за автографи половин час преди появата на Иво Инджев. Съобразно законовите изисквания, обществената проява бе под надзора на полицията. Органите на реда се увеличаваха успоредно с умножаването на тълпата, която посрещна журналиста с бурни аплодисменти.


„Предлагам да се ограничим с подпис и да преминем направо към раздаването на автографи, защото ми е неудобно да ви карам да чакате още предвид климатичните условия. Благодаря ви, че сте тук!“, сподели развълнуван Иво Инджев. Журналистът раздаде над 500 персонални автографа в продължение на два часа.

Почитателите на журналиста са убедени, че след успеха на бестселъра „Президент на РъБъ“, който „Ентусиаст“ публикува миналата година, новата му книга „Течна дружба“ ще се радва на още по-добри резултати. В „Течна дружба“ журналистът развенчава митовете и клишетата за „вечната дружба“ между България и Русия. Книгата е опит да се говори за реабилитацията на поробената истина за отношенията ни с фатално важния за България „Дядо Иван Грозни“ и разкрива непознати епизоди от нашата съвременна история, за които читателите ще научат за първи път.

Книгата „Течна дружба“ е разделена на пет части, по една за всяка от фундаменталните, едновременно защитни и нападателни, пропагандни тези на Петата колона, злоупотребяващи с русофилството и любовта на българите към СССР: русофобията, дружбата, антифашизмът, символиката на паметниците и Троянският кон. В нея Иво Инджев цитира десетки източници - документи, научни трудове, художествени произведения, медийни публикации, сайтове, както и собствени публикувани статии, писани по конкретни поводи. Книгата се позовава и на много интервюта, които журналистът провежда с политици, дипломати, експерти, държавни служители и граждани.

Голямата изненада за дошлите на събитието беше специалният чадър „Течна дружба“, който се предлагаше заедно с книгата. Специално за гостите свириха Vili Brass Band, Сред гостите на събитието бяха Огнян Минчев, Мартин Заимов, Прошко Прошков, Асен Агов, Иван Григоров, Йордан Соколов, Евгений Михайлов, Васил Мавриков, музиканти от група „Щурците“ и други.