page contents Книжен ъгъл: С невиждана кампания излиза "Аномалия" на Людмила Филипова
Предоставено от Blogger.

С невиждана кампания излиза "Аномалия" на Людмила Филипова

27.5.11

Принц Флавио Киджи, прототип на главния герой от романа, идва в България специално за премиерата

Людмила Филипова  е авторка на пет романа, които след успеха в България си пробиват път и по света. Правата на някои от тях са продадени в Турция, Гърция, Русия, Сърбия и Кипър, по един тях - „Анатомия на илюзиите“, се снима международен сериал, а други два са в процес на филмиране – „Стъклени съдби“ и „Мастиленият лабиринт“. Най-новият й роман „Аномалия“ е съвместен проект между издателствата „Сиела“ и „Ентусиаст“.

За написването на романа авторката използва любопитни документи и истории, на които се натъква по време на престоя си в Оксфорд и във Ватикана, както и в именията и архивите на знатната фамилия Киджи, чиито наследници споделят с Людмила Филипова факти и истории неизвестни досега.
Романът е вдъхновен от реални събития и хора, променили света. Той разкрива и една легенда, ревностно пазена от влиятелната десетвековна фамилия Киджи, белязала историята на Европа и Ватикана.

Реална личност е прототип на главния герой от книгата – последният наследник на фамилията, принц Флавио Киджи, който идва в България специално за официалната премиера на романа. По време на официалната премиера на книгата ще бъде излъчен за първи път и видеотрейлърът към нея, дело на сценариста на филма Love.Net Нели Димитрова и продуцентска къща Fil Corporation, режисьор Карил Ел-Фил.

Защо избира принц Флавио Киджи за прототип на главния герой от новия си роман, Людмила Филипова ще разкрие по време на пресконференцията на 31 май. В нея участие ще вземе и принц Флавио Киджи. Принцът ще посети и Националната галерия за чуждестранно изкуство, където в постоянната експозиция на галерията се съхраняват портрети на папа Александър VII и на кардинал Киджи, чийто пряк потомък е той.

За първи път това лятото почитателите на Людмила Филипова ще имат възможност да получат специалния книжен трейлър на „Аномалия“ по време на полетите на „България Ер“, един от главните партньори на проекта.  Книжният трейлър ще се разпространява още и в мрежата на Fame cards, на касите на кината „Арена“, както и в търговските обекти на книжарници „Сиела“.

Излизането на романа ще бъде съпътствано от срещи на Людмила Филипова с читатели из цялата страна. Най-нетърпеливите ще имат възможност да следят какво се случва около книгата на специално създадения сайт www.anomaliabook.com, където могат да се включат в играта „Сбъдни своя роман!“ и да спечелят вълнуващо пътуване до Рим за двама със съдействието на MOi Klub.

"Аномалия" - романът

„Аномалия“ провокира с неподозирани връзки между събития и въпроси, вълнуващи всеки съвременен човек. Разкрива история с неочаквани обрати за парадоксите на живота и доказва, че най-страшните пророчества се сбъдват, провокирани от най-силните човешки амбиции.

„Аномалия успя да съчетае на пръв поглед несъвместими теми и събития, една малко позната легенда и съвършено нова идея за виртуалната среда – стряскащо реална, но и все още недопусната от хората. Надявам се след тази книга всеки прочел я да е осъзнал нещо повече за себе си, за силата на мислите и обичта, за способността на хората да намират илюзии, в които да оцеляват, за рисковете от свръхамбициите на хората за новия свят, който всички ние неусетно сме създали. Опитах да използвам и нов подход в разказването на сюжета, при което до последно читателят не е сигурен, че е отгатнал финала, нито кой от героите кой е в действителност. Преплитането на сюжетните линии и залагането на следи за четящия не беше лесна задача, а удоволствието от разплитането им оставям на читателя“, споделя Людмила Филипова.

Една Коледа през 2011 г. Светът чака края си. Ватиканът – Второто пришествие. Пентагонът - Аномалията. Всички чакат... И нещо се случва. Нещо, което никой не е допускал. Освен може би сър Исак Нютон, посветил живота си да разчете кода на Завета и да научи тайните от пророчествата му.

Един таен църковен събор през 1721 г., на който Нютон предупреждава Англиканската църква за фатална грешка, допускана в тълкуването на Библията. Грешка, повтаряна толкова дълго, че хората са я приели за истина. Ученият твърди, че е разчел с точност пророчествата на свети Йоан и Даниил и настоява светът да узнае истината. Епископът отказва да изпълни желанията му и Нютон се зарича да го стори сам. Ала не след дълго умира при неизяснени обстоятелства. Три века по-късно необяснимо по цял свят се появяват непознати ръкописи на Нютон, които го разкриват в съвършено нова светлина.

Една идея се превръща в най-мащабния проект на Пентагона – Етернеума. Проектът е за следващото виртуално ниво, което трябва да замени изчерпващия се в несъвършенства Интернет. Намесени са интереси за милиарди, за власт и глобален контрол, но вече не само над информацията, но и над човешката мисъл. Стъпка встрани от морала, крачка напред към всеобщия монопол и просперитет в технологиите, в свръхамбициите на хората. Докато не изправят света пред аномалия, немислима дори за човешкия ум.

Един принц - Флавио Киджи, последният наследник на десет вековна славна фамилия изчезва мистериозно на румънски остров. А той е единственият, който днес може да разкрие последните страници на най-пазения ръкопис на Нютон. Легенда разказва, че по време на конклава през 1721 г., Маршалът на римокатолическата църква Аугусто Киджи - негов далечен чичо, изпълняващ функциите на папа, получава писмо с ръкопис на Нютон. Но по някаква причина оттогава никой не е виждал документа.

Един НетБорд начело с Пентагона, Гугъл, Фейсбук, Скайп, Туитър, Яху, Епъл, Майкрософт и други мощни корпорации се опитва да се бори със зачестяващите странни явления и задълбочаващата се аномалия във виртуалната среда, за която никой няма обяснение. Въпреки високите им технологични инцидентите ескалират и засягат всяка сфера на реалността на хората. И дори специалистите от Пентагона, създателите на Мрежата, не могат да уловят източниците им.

Една жена, Даниел Уокър, владее всевъзможни древните шрифтове, но почти не помни миналото си. Тя има единствено сестра си с нейните мравки. Живее и със задачата да разчете ръкопис на Нютон от преди 300 години, случайно открит във Ватикана. Той е поредният намерен в наши дни, но е и твърде различен. Не само защото е в писмо до папата, но и защото съдържа предсказанията на Нютон, по които той работи цял живот. Заради които прави открития в редица клонове на науката, разчита кода на Соломоновия храм и преизчислява пророчествата от Завета, за да разплете най-сетне тайната им.

Исак Нютон е убеден, че в тях е скрита пространствено-времевата карта на света, на Вселената, науката и историята. Даниел успява да открие в ръкописа дата за Второто пришествие и загатване за появата на Новия вид. Кога и как обаче това ще се случи е описано единствено в последните страници, които са изчезнали. Докато се рови из прашните книги, Даниел копнее за любовта на младия принц Флавио. А мистериозният анонимен, който й пише странни неща през различни електронни устройства се превръща в заплаха, но и в утехата.

Един Анонимен се появява на дисплеите като думи, ноти, светлина. kаkво tече от о4ите ti пита той избраната от него жена. На Даниел й се струва, че той може да я вижда и чува. Неочакваните му появи зачестяват и я стряскат, но каквото и да прави тя, като че не може да се скрие от него. Той нарича себе си Айн, иска да е с нея и да прави добро. Изправя се дори срещу виртуалното явление, което набира скорост и парализира света. Прави го заради нея. Заради света й. Контролът върху информацията е труден за хората, но за Айн е лесен като игра. Оръжието му е мисълта.

Един свят потъва из своето синтетично копие в мрежата - огледалото на човешките копнежи и мечти. Защото макар и огледало, то и е различно – в него хората могат да не са себе си, да не са сами. Но колкото повече развиват виртуалността, за да управляват в нея живота и света си, толкова повече зачестяват инцидентите и хаосът, причинени от необясними явления в нея.

Една война, в която врагът все още няма лице. Тя не е за територии и независимост, нито за финансови борси и информация, не е дори в името на Бог. Този път войната е на човека срещу онова, което той несъзнателно е създал в амбициите си да е Бог.

Едни мисли, които могат да създават светове и реалности, в които маковете са от пиксели и честоти, мравките са 4D, Рим е линк, а уличките – криви по дисплея. Те превръщат непознатия в спасител; плейбоя в любим; доброто в лошо; вятъра в нероден син или в разярен вълк. Мислите могат да са глас и песен. Мислите са като нас – добри и лоши. Убиващи и съживяващи. Преместваеми. Но знаем ли как живеят те, как се движат, как желаят, какво правят, когато мразят? Познаваме ли тази друга мрежа – от срещащи се мисли: нашите и тези на милиони други– красиви мисли, тъжни, изплашени, зловещи, прогонени, неразказани?

И eдин читател, всеки от вас, който ще обедини всички тези истории в една – в Аномалията. И ще я сбъдне по своему. За да открие най-пазения ръкопис в света и най-дълго изучавани пророчества – разкодираните от Нютон.

Докато хората чакат... Нещо, някой да дойде да ги спаси. Да е различен. Но малцина допускат, че чаканите понякога можем да сме дори самите ние. Защото най-страшните пророчества се сбъдват заради най-големите човешки амбиции.