page contents Книжен ъгъл: Игрите на Борис Акунин
Предоставено от Blogger.

Игрите на Борис Акунин

19.6.11

Петко Тодоров

Той е алтернатива на комерсиалното четиво, но единствен

Беше повече от очаквано под заглавие на Борис Акунин да се появи жанровото определение „Роман-игра”. Нещо повече, заглавието е „Куест”, което той разяснява: „Жанр компютърна игра, в която трябва да се преодолеят редица препятствия и да се разгадае някаква тайна или да се достигне определена цел”. След всичките му белетристични игри.

Но това е Акунин, само припомняме: псевдоним на изявен литературовед и преводач. Той нямаше да е Акунин, ако беше възпроизвел дори приблизително горното определение. То е само повод и намигване. А играта си е игра както винаги при него (изд. „Еднорог”).

Трийсетте години на миналия век, американският свръхбогаташ Джей Пи Ротвелер праща шпионска експедиция от трима свои в СССР със задача да изловят елексира на властта, който там се произвежда тайно.

И се започва тази „толкова мръсна история. С престъпления, шпионаж, трупове”. Трите неща са в изобилие. Толкова нагъсто, както никой киносценарист не може да измисли. И всичко това обилно гарнирано с цитати на Шекспир и други подобни, явни и неявни литературни намеци, ритъмът примерно подозрително напомня за Илф и Петров, „Дванайсетте стола” и прочее.

На всичко отгоре успоредно тече още по-ретро сюжет – с любимия на Акунин ХІХ век и представител на весдесъщата фамилия Фондорн. Щуротии, ама щуротии!

Днешните български издатели на комерсиални четива плакнат капиталистическа съвест с „Важното е да четат!”. За населението – да чете каквото и да е. Което ще рече сваляне на естетическия мерник ниско по тревата и зловещо нивелиране на вкуса.

Избиване на представата и навика за избор далече извън съзнанието, превръщане на читателя в безупречен купувач и толкова. Защото книгата е стока и когато следващия път му кажеш „Купувай!”, той послушно да купи. Обикновен пазар.

Акунин е пазарната алтернатива на комерсиалното четиво. Развлечение до небето, но Акунин е интелигентен избор. Но къде са другите такива? Той е изключението, което отчайва, примирява и отмества погледа встрани от сергията.