page contents Книжен ъгъл: Сърцераздирателно... "Ентусиаст" представя "Споделен живот" и Джоди Пико
Предоставено от Blogger.

Сърцераздирателно... "Ентусиаст" представя "Споделен живот" и Джоди Пико

27.6.11

Баща пожарникар, майка юрист, първороден син Джеси и прекрасна дъщеричка Кейт. Идеалното семейство, но нищо никога не е напълно идеално. Двамата родители трябва да направят труден избор, когато разбират, че дъщеря им страда от тежко заболяване и може да умре.

Кейт Фитцджералд има рядка форма на левкемия, открита в ранна детска възраст. Сестра й Ана е зачената с единствената цел да стане донор на Кейт.
Още от раждането си Ана е подлагана на агресивни интервенции, при които става донор на тромбоцити, кръв, стволови клетки и костен мозък, като част от борбата на семейството за живота на болната. Когато обаче Кейт се нуждае спешно и от бъбрек, 13-годишната Ана наема адвокат, защото иска да даде родителите си под съд и да им отнеме правото да вземат решения за нейното тяло вместо нея. Майката Сара, също адвокат, отказала се от успешна кариера, за да се грижи за болното си дете, и бащата Брайън са изправени пред най-тежкия и мъчителен съдебния процес.

Историята е разказана през очите на всеки от героите. Джоди Пико представя много емоционална картина на една семейна драма, предизвикана от неочакваните обрати на съдбата. Книгата поставя няколко основни въпроса: Длъжна ли е Ана да застрашава собственото си здраве, за да спаси живота на сестра си? Родителите имат ли право да вземат решения за донорската роля на Ана? Къде е тънката граница между това кое е законно и кое е морално в този случай?

Изглежда, че няма верни и грешни отговори. Този казус поражда много психологически и морални въпроси относно семейните противоречия и физическото здраве. Книгата знасяга изключително актуални теми относно напредъка на науката и медицината – темата за генното инженерство, за децата в епруветки, инвитро процедурите и др. „Вярвам, че след няколко години всички ще бъдем принудени да помислим над тези въпроси... тогава защо не го направим сега, макар и в сферата на художествената измислица“, разкрива Джоди Пико.

Джоди Пико пише книгата си по действителен случай. „Чух за американска двойка, успешно заченала ин витро братче, което станало донор на костен мозък за по-голямата си сестричка, момиченце, страдащо от рядка форма на левкемия. Кръвните клетки от пъпната му връв били дадени на сестричката, която няколко години по-късно все още е в ремисия. Но започнах да се чудя... ами ако за съжаление тя излезе от ремисия? Дали момчето ще се чувства отговорно? Ще се пита ли дали единствената причина за раждането му не е била болестта на сестра му? Когато започнах да се вглеждам по-внимателно в динамиката на семейния живот и по какъв начин може да й се отрази изследването на стволовите клетки, създадох историята на семейство Фицджералд“, споделя за замисъла на книгата си авторката.

За написването на „Споделен живот“ Джоди Пико прави много проучвания и провежда срещи с деца, болни от рак. „До известна степен почерпих и от собствения си опит като родител на дете, претърпяло поредица операции: когато средният ми син, Джейк, беше петгодишен, му поставиха диагноза билатерален холестеатом на ушите – доброкачествени тумори, които накрая си пробиват път в мозъка ти и те убиват, ако не ги хванеш навреме. За три години синът ми претърпя десет операции и сега вече няма тумори.

Очевидно е, че не съм била изправена пред отчаяните страхове на майките на пациенти с рак... но е трудно да не си спомням колко тежки бяха престоите в болницата. Всеки път, когато вървях до количката му на път за операционната, където оставах, докато му сложат анестезия, си мислех: „Просто вземете моето ухо, да не му се налага повече да преминава през това.“ Пълното отчаяние и желанието детето ми да е отново здраво се превърнаха в сърцевината на монолозите на Сара... и това е причината, поради която не мога да я мразя, задето е взела тези решения“, споделя за личните си преживявания авторка.

Въпреки сериозните теми, които книгата засяга, тя е изключително позитивно четиво. „Споделен живот“ е първата ми книга, прочетена от едно от собствените ми деца. Дванадесетгодишният Кайл я взе и незабавно бе погълнат от нея. В деня, в който я свърши, го заварих да плаче на дивана. Бутна ме настрана, отиде в стаята си и ми каза, че за известно време не иска нито да ме вижда, нито да говори с мен – толкова беше разстроен. Накрая, когато все пак седнахме да поговорим, той не спря да ме пита: „Защо? Защо трябваше да свърши така?“ Отговорих му следното: „Защото това не беше лесна книга и още от първата страница човек разбира, че няма лесни отговори.“ От медицинска гледна точка сценарият беше реалистичен за семейството, а тематично беше единственият начин да накарам всички герои да осъзнаят наистина важното в живота“, разкрива Джоди Пико.

През 2009 г. Ню Лайн Синема прави филм по книгата на Джоди Пико „Споделен живот”. Режисьор на лентата е Ник Касаветис. В ролята на майката Сара се превъплъщава Камерън Диас. Участват още Алек Болдуин, Джоан Кюсак, Абигейл Бреслин (Ана), Джейсън Патрик, Томас Декер, София Василиева (Кейт).

За Джоди Пико

Американската писателка Джоди Пико е родена на 19 май 1966 г. През 2003 г. получава наградата New England Bookseller Award. До момента са отпечатани над 14 милиона екземпляра от книгите й в цял свят.

1 коментара:

Точка каза...

Въпреки, че разплаква, My Sister's Keeper оставя позитивни послания, както и много размисли за личните ценности и избор. Бих преживяла още веднъж историята, вече в книжен вариант, където много от нея няма да е поднесено сдъвкано като на екрана.