page contents Книжен ъгъл: Избрано от седмицата: Американска мечта, библейска драма и дамско четиво
Предоставено от Blogger.

Избрано от седмицата: Американска мечта, библейска драма и дамско четиво

24.6.11

Петко Тодоров

Другата американска мечта на Сири Хуствет

„Е, по закон не е забранено да ти хлопа дъската, Лил. Това е Америка. Отглеждаме си ги перковците бързо и яростно”, така обясняват на героинята живота в „Омагьосването на Лили Дал” от Сири Хуствет (изд. „Колибри”). Към края на романа.

Лили е на 19, в провинциално градче, сервитьорка в кафене, заплесва се по художника от хотела, играе в любителски театър, нещо като нашенските читалища, мечтае да е като Мерилин Монро и да види на живо Ню Йорк. Дотук го е виждала само на картички. И това е Америка.
Хуствет е съпругата на Пол Остър, или Пол Остър е съпругът на Сири Хуствет. Въпрос на вкус, ако е до литературни качества, там е още по-размазано. И двамата са достатъчно добри. Та около Лили перковците са в изобилие, самият живот е перковец над всички. Но по закон не е забранена американската мечта. Никъде по света и най-малкото в самата Америка.

Библейската мелодрама на Йозеф Рот

Той е Мендел Зингер, представя се като „руски евреин”, гол като гола пушка – героят на Йозеф Рот в романа „Иов” (изд. „Фън тези”). Той чете Библията на съседски деца и ги кара да я наизустяват в единственото помещение на къщата си. Годините преди Първата световна война.

Четвъртото му дете се ражда с физически и психически дефекти и от този момент върху му се изсипва лавина от нещастия. Мендел посреща всичките с молитви и псалми. Преселва се в Америка. Там притчата се затваря като мелодрама.

Рот (1894-1939) се води австрийски писател. Неговата версия на библейския разказ е силно еврейска и с това – парадоксално универсална, така както може да я разкаже само евреин и то от позицията на Иов. Защото писателското му битие може да се брои като такова. Той не дочаква великия отговор на Създателя за страданията си, умира в болница за бедни в Париж.

Елизабет фон Арним – дамско четиво, но класика

Най-интригуващият роман на Елизабет фон Арним е вероятно собственият й живот и не случайно тя прави литературно име с автобиографични текстове, но ето го „Вълшебният април” (изд. „Унискорп”).

Четири съсипани от зимната мокрота лондончанки се пленени от вестникарска реклама за прекарване под слънце и глицинии в италиански замък през април и се изтърсват там. Всяка от тях си казва: Раят! Обаче почва битка на нерви – кой да доминира. Двайсетте години на миналия век, чаровно ретро.

Какво й е нужно на отбраната дамска компания? Точният отговор: мъж. И той се появява... Фон Арним е родена под друго име в Австралия, чрез брак става графиня в Германия – първи път, в Англия – втори път, последната й подобна изява е любовница на Хърбърт Уелс. Дамското четиво в онези години е все още литература, откровената словесна дъвка е изобретение на днешния пазар.