page contents Книжен ъгъл: Клаузевиц за 21 век
Предоставено от Blogger.

Клаузевиц за 21 век

29.7.11

Андрю Холмс

По правило единствените хора, на които им се налага да четат Карл фон Клаузевиц, са военните историци и младите кадети. Най-простото обяснение е – защото им се налага, тъй като това е част от обучението им.

Книгата на Фон Клаузевиц „За войната“ е истинска класика – в това няма никакъв спор, – но не бива да забравяме, че така и не е била завършена.
Всъщност неговата съпруга публикува труда през 1832 г., една година след смъртта му, така че дори не е имал възможността предварително да я представи на приятелите и семейството си.

Четенето на този том, разделен на осем книги, или казано по друг начин – когато човек си проправя път из страниците му, е трудна задача, а и по всичко изглежда, че редакторската намеса е незначителна. Не само аз смятам така – мнозина от хората, прочели книгата още при първата публикация, са били на същото мнение.

Само за да илюстрираме колко непопулярна е била „За войната“, ще споменем, че първото издание от 1500 екземпляра не е било изчерпано и двайсет години по-късно.

Но за да сме напълно справедливи, трябва да отбележим, че Фон Клаузевиц е възнамерявал не само да завърши книгата, но и да я прегледа, ревизира и осъвремени, преди да я изпрати на издателя си (както се очаква от всички добросъвестни автори), така че нищо не ни пречи да му отдадем заслуженото.

Освен това съм убеден, че съпругата и издателят му не са имали никаква представа какво точно е написал, така че просто са публикували онова, с което са разполагали. Независимо от всичко, Фон Клаузевиц е нещо като гений и „За войната“ и до днес съхранява превъзходните му идеи в областта на военното дело.

Карл фон Клаузевиц започва да нахвърля своите мисли, наблюдения и идеи за войната още в началото на двайсетте си години и по време на военната си кариера в пруската армия не спира да добавя нови и нови бележки. Участва в не една и две военни кампании и начинът му на мислене е силно повлиян от Наполеон и придобития опит по време на Наполеоновите войни.

Въпреки че служи в армията и известно време дори е в плен, в действителност той е мислител, който изучава войната в дълбочина. И я изучава до такава степен, че мнозина не успяват да прозрат самородните скъпоценни камъни, скрити в подробностите.

За щастие с труда му са се запознали достатъчно хора и с малко редакции неговите наблюдения, съвети и чист гений успяват да грейнат в пълния си блясък. В резултат на това оттогава насам трактатът „За войната“ е оформил мисленето на мнозина представители на военното съсловие.

Създаването на модерна, насочена към бизнеса интерпретация на книгата беше интересно предизвикателство. На пръв поглед може и да ви се стори, че войната си е война, а бизнесът – бизнес, но ако прелистите тома на Фон Клаузевиц, ще откриете доста сходства помежду им. Всъщност в него има предостатъчно полезни съвети, които биха могли да бъдат приложени към света на бизнеса.

Естествено има и моменти, при които е донякъде невъзможно да забележим как този начин на мислене би могъл да се свърже с бизнеса, в случаите например, когато Фон Клаузевиц говори за естеството на войната в планините или блатата.

Повярвайте, направих всичко по силите си, за да открия нещо, но не успях, така че вместо това се съсредоточих върху елементите от книгата, които са свързани с търговията. За да улесня малко възприемането им, разделих тази книга на по-обширни тематични части, което би улеснило разбирането и прилагането на съветите му на практика.

Надявам се, че книгата ще ви бъде интересна, полезна – и не толкова болезнена за четене, колкото оригиналът! Кой знае, по-късно дори може да поискате да прочетете и „За войната“.

Предговор към "За войната на Карл фон Клаузевиц" от поредицана "52 значими идеи" на ИК "Инфодар"