page contents Книжен ъгъл: "Ера" представя: „Следотърсачът” и Орсън Скот Кард
Предоставено от Blogger.

"Ера" представя: „Следотърсачът” и Орсън Скот Кард

22.7.11

Орсън Скот Кард, автор на знаменитата поредица за Ендър, се завръща с новия си роман „Следотърсачът”. С него писателят поставя началото на нова серия с главен герой Риг – момче, което притежава необикновената дарба да „вижда” миналото на хората.

Риг живее заедно с баща си в пълно уединение. Възрастният мъж го подготвя за бъдеще, за което момчето дори не подозира. Само те двамата знаят, че Риг притежава необикновената дарба да „вижда пътя” на хора, животни и дори растения стотици години назад.
Бащата на Риг намира смъртта си в трагичен инцидент в гората, но успява да каже на сина си, че трябва да потърси истинския си произход и предопределение. Риг е шокиран да узнае, че неговите майка и сестра живеят в столицата и притежават огромно богатство. Той решава да ги открие, за да разбере кой е в действителност.

Риг и неговият приятел Умбо, надарен със способността да променя хода на времето, се отправят на пътешествие, което ще промени не само техния живот. По пътя си те срещат и други хора със свръхестествени дарби. Всеки един от тях се изправя пред предизвикателството да опознае и използва максимално добре своите способности.

Когато пристигат в столицата Риг се озовава във вихъра на политически борби, интриги и предателства. Той разбира за какво го е подготвял баща му през целия му живот. Неговият произход го поставя в центъра на битка между две враждуващи фракции и  за момчето става все по-трудно да прецени кой е приятел и кой враг.

Скоро Риг открива, че освен да „вижда” миналото на хората, той може и да го променя. Това поставя бъдещето му в сериозна опасност и го принуждава да се съмнява във всичко, което мисли, че знае...

Паралелно с основната сюжетна линия, Кард разказва историята на Рам Один – пилот на първия междузвезден колонизаторски кораб. Комета преминава покрай Земята и се разбива в близкото лице на Луната, тогава всички оцелели след катастрофата разбират колко близо е човечеството до изчезване. Мисията на Один е да отведе пасажерите до земеподобна планета, която да колонизират, а негови помощници са заменимите. Някога създадени, за да вършат работа, която би убила незаменимо човешко същество, заменимите са дотолкова подобрени, че могат да надживеят и да работят повече от всеки човек.

Но един скок в пространството води до резултат, който изненадва дори свръхмощните бордови компютри. Скокът е успешен, но корабът се клонира 18 пъти. От избора на Рам зависи дали ще спаси човечеството или ще го погуби завинаги. Но той не подозира какъв е планът на заменимите...

За автора

Орсън Скот Кард е роден в Ричланд, щата Вашингтон. Израснал е в Калифорния, Аризона и Юта. Прекарал е две години в Бразилия като мисионер на Мормонската църква. Завършил е Бригам Йънг Юнивърсити и Университета на Юта. Живее в Грийнсбъро, Северна Каролина, и има 5 деца. Поредицата му за Ендър става емблематична и категорично затвърждава името на Кард сред най-добрите в жанра. Той е първият, който в две поредни години – 1986 и 1987, печели наградите „Хюго” и „Небюла” – за „Играта на Ендър” и „Говорителя на мъртвите”.