page contents Книжен ъгъл: Един силен глас
Предоставено от Blogger.

Един силен глас

22.7.11

Новата книга на Мирослава Кортенска – „Глас от общественото мнение“ (Ентусиаст) съдържа публицистични текстове, критика и интервюта, коментари за българския преход, за промените, абсурдите и културата на упадъка. Тя е личен опит да се осмисли периодът от първото десетилетие на XXI век. Написаното в нея очертава един важен преход – формирането на обществено мнение. Книгата е документ за аргументите и позициите на един негов глас.


„Това, което държите в ръцете си, не е просто книга. И бих искала да го знае всеки,  който ще разтвори тези страници. Това е рискова акция за навлизане в реалиите на един тресящ се от земетръси български Преход, на драстично разместване на пластовете и ценностите, на отблъскващи абсурди и разтърсващи факти. Това са парчета от българския пъзел, конструиран от отчаяния ми опит да кажа на висок глас дълго прикривани истини и да атакувам удобните заблуди, които пречат на промяната“, споделя авторката в уводните думи.

След повече от 30 години писане на театрална критика и коментари по културни теми, Мирослава Кортенска напуска елитарната сцена, излизайки от претенциозните културологични дискусии, за да навлезе в дебрите на публицистиката. Във времето, в което изкуството и културата са поставяни зад вратата на обществения интерес, авторката излиза от този ъгъл, за да се включи в обществения дебат по най-болните и най-тежки теми, които са я вълнували.

В своята книга „Глас от общественото мнение“ Мирослава Кортенска формулира три основни стълба на съвременното ни общество – образование, култура, медии, и техните опасни мутации – културата на бедността и упадъка, чалгата и кича, корупцията и манипулациите на медиите, проблемите на образованието и младите.

„Тези три стълба, на които се крепи съвременната ни духовност – образованието, културата и медиите, на които правя дисекции непрекъснато, ги познавам отвътре... Някои отзвуци от тези други посоки в живота ми имат отражение и в тази книга. Но тя главно е израз на буйния ми и неспокоен нрав да търся нещо по-свободно, по-полезно за другите, по-отворено и комуникативно – зоната за изказване на мнения и формиране на общественото мнение“, споделя авторката.

 „Глас от общественото мнение“ регистрира нелекия процес за формиране на един от важните белези на съвремието ни – общественото мнение. Това е една придобивка, която се отвоюва с усилия, ето защо книгата носи енергията на създаването на самоличност от нов тип за самото общество и неговите граждани. Промяната не идва наготовo с Прехода, а е знак, че европеизирането ни е вече в ход.

За Мирослава Кортенска  

Мирослава Кортенска е доктор по изкуствознание, театрален критик, културолог, драматург и преподавател. Автор е на изследването „Културен вертикал“ (1998), посветено на процесите и водещите имена в българския театър и култура в последното десетилетие на ХХ век, както и на книгите „Културен компас. Посока: Балканите – Европа“ (2006) и „Културната мисия на кръга „Мисъл“ (2008).