page contents Книжен ъгъл: Да имаш тъща от Кавказ
Предоставено от Blogger.

Да имаш тъща от Кавказ

1.8.11

Сладки като мед дини, пчелни кошери, пияни от тежките гроздове на лозята, чанти „Прада“ на дъмпингови цени… В далечно кавказко селце живее тъщата със своето задружно семейство. Там дните са изпълнени с много радост, приключения и необичайни срещи.

Авторът разказва така увлекателно историята за жителите на това магично място, че те веднага стават много близки и симпатични на читателя: чичо Джо, готвачът от Столовата, художникът Глеб Михайлович, пчеларят Юрий.


Всички тези образи, които са неразделна част от неподражаемата атмосфера на село Бородиновка, всъщност са прокудени от родното място заради войната в Чечения. Безгрижният селски живот е нарушен от появата на немската телевизия, която идва, за да снима документален филм. Тогава всичко се преобръща с главата надолу.

Ентусиаст“ публикува книгата „Моята кавказка тъща“ на световноизвестния руски автор Владимир Каминер, чието чувство за хумор вече е добре познато на българските читатели. Верен на своя стил да забавлява милиони читатели по света и този път Каминер изненадва приятно своите почитатели с една от най-забавните си и интригуващи истории.

Макар и забавен, „Моята кавказка тъща“ има сериозна цел – да разкаже за живота на обикновените хора и как войната в Чечения от средата на 90-те години се отразява върху битието им. „Вниманието на обществеността беше приковано от войната и армията, а за народа забравиха“, споделя авторът.

Този сборник с весели истории, публикувани по страниците на немската преса, Каминер събира през 2010 г. в книга. Той не е посветен само на тъщата, а разказва за един свят пълен с радост и оптимизъм въпреки трудностите и работата, въпреки ограниченията и отдалечеността.

Читателите ще научат не само как празнуват в Кавказ, но и за странностите на търговията, за особеностите на кавказката мода, за религиозността, за кавказките диети, за огнестрелните оръжия и за това колко опасен е животът там. Но и колко интересен!

Кой е Владимир Каминер

Владимир Каминер е роден през 1967 г. в Москва. Учи тонинженерство за театър и радио. По-късно записва драматургия в Московския театрален институт. Най-изненадващо зарязва всичко и заминава за Германия.
„Пристигнах в  Берлин на 11 юли 1990 г. Не знаех и дума немски. Носех със себе си една книга на мама – разговорник от 1956 г., в който немските изречения бяха транскрибирани и написани на руски.

„Извинете, бихте ли ме упътили как да стигна до съветското посолство?“ бе първото изречение от разговорника, който имаше за цел да предпазва съветския човек от провокациите на западните жители“, споделя авторът.

Своята първа история Каминер написва случайно през 1998 г., когато от едно литературно кафене в Берлин му предлагат да изготви доклад за съвременната руска литература. Следват предложения от в. „Тагесцайтунг“ и в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ да води колонка. Към Каминер проявяват интерес и различни немски автори и го канят да чете заедно с тях по клубовете.

„Може да се каже, че моята кариера започна в клуба. Тази традиция е доста развита в Берлин. Там съществуват особен род литературни кафенета, в които всяка седмица се провеждат четения.“

„Който чете Каминер в градския транспорт или пък в някое кафене, трябва да има много стабилни нерви, тъй като хората наоколо непрекъснато ще се обръщат към него, предизвикани от истеричното му кикотене“, шегува се сп. „Бригите“.

Истински голяма известност Каминер постига с романа си „Руско диско“ (2000 г.), който обединява историите, които чете из немските кафенета. Книгата се продава в повече от 50 хил. екземпляра в Германия само в първите месеци, а до днес романът има 8 издания и е преведен на много езици.

„Руско диско“ се нарича и старото берлинско кафене „Бургер“, което Владимир Каминер преобразява в свой музикален клуб. Заедно с Юрий Гуржи през 1990 г. създават първите руски вечери, които днес са се превърнали в негова запазена марка и гастролират по целия свят. Те са изпълнени с огнена смес от танци, водка, цигански пънк и балалайка-рок енд рол.

Всичко води началото си от неудържимата руска душа, която не може да разделя нещата от живота на литература, музика, танци или бизнес. Въпреки че живее в Берлин от години, Владимир Каминер си остава руснак не само по произход.