page contents Книжен ъгъл: Етгар Керет отново в България
Предоставено от Blogger.

Етгар Керет отново в България

11.9.11

Брилянтният разказвач Етгар Керет, наричан най-четения автор в израелските затвори и най-крадения автор в израелските книжарници, носител на "Златна камера" от Кан и най-продаваният автор в Израел за 2010 година, ще гостува в България отново от 13-ти до 15-ти септември 2011, за да представи втория си сборник с разкази на български "Момичето на хладилника" (ИК Жанет 45, превод Милена Варзоновцева, оформление Ина Бъчварова).
Преведеният на 30 езика сборник излиза у нас като част от водената от Нева Мичева поредица "Кратки разкази завинаги".

Програма на турнето:
София
13 септември 2011 (вторник)
19:00, Камерна зала на Народен театър „Иван Вазов“

Пловдив
14 септември 2011 (сряда)
18:30, Културен център на Радио Пловдив, Студио 1,
Ул. Дондуков 2

Етгар Керет (1967, Рамат Ган) е познат на българските читатели с "Автобусният шофьор, който искаше да бъде Бог" – сборникът, който през 2010 г. откри поредицата "Кратки разкази завинаги". По същото време, след осемгодишно затишие, новата книга на Керет ("Изведнъж на вратата се чука") стана безпрецедентен бестселър в Израел и се превърна в първата сбирка от разкази, оглавявала класацията по продажби в
страната.

Керет живее в Тел Авив със съпругата си Шира Гефен и техния син Лев. Когато не пише истории, прави кино. Нарича стила си „субективен реализъм“, преподава във Факултета по еврейска литература в университета Бен Гурион и учи студентите си да не се престарават във фòрмата: „Не понасям идеята за добре написана история. Аз съм с две ръце за зле написаните добри истории“. Пише за различни вестници в Щатите и Израел; поддържа месечна рубрика в Tablet Magazine. Книгите на Керет са преведени на 30 езика. Десетки от не говите разкази са послужили за сценарии на късометражни филми по цял свят, а многократно награждаваният анимационен пълнометражен "9.99 $" (реж. Татя Розентал; Джефри Ръш в ролята на Ангела) е събрал в едно историите от "Автобусния шофьор..." и "Момичето на хладилника".

"Момичето на хладилника" (1994) е вторият сборник на Етгар Керет на български език, след „Автобусният шофьор, който искаше да бъде Бог“ (2010). Включва предговор за българските читатели и специален разказ-посвещение, който предшества 45 комични и кошмарни кратки истории. Освен че съдържа най-много фокусници и трикове с цилиндър от всички Керетови книги досега, тази разкрива неподозирани детайли за хората и мравоядите; за успокоителното бръснене с гореща вода и връзката му с авторските песни; за смъртта, преведена на чужди езици; за любовта, сънищата, детството, бащите, депресиите и прогреса. Както и за драматичните събития, довели до извода, че “Има два типа хора: едните обичат да спят до стени, а другите – до хора, които ги избутват от леглата.”