page contents Книжен ъгъл: Не се ръкувайте през ковчег
Предоставено от Blogger.

Не се ръкувайте през ковчег

19.9.11

Ще падне сянка върху мъртвеца, той ще вампиряса. Какво е сянката?

Петко Тодоров

Недопустимо е ръкуването през ковчег. Ще падне сянка върху мъртвеца и той ще вампиряса. Но вампирът се явява като сянка. Припомня го Анатол Анчев в „Сянката” (изд. „Фенея”).


Тръпката е двояка. Нещото сянка е жилаво и възлово присъствие във фолклорната ни култура и второ, Анчев го обяснява през правилата на аналитичната психология на Карл Густав Юнг. Фолклористът е пионерът в това начинание.


„Проблемът на модерния човек е липсата на митове, понеже без един водещ мит и чувство за митичното, когато разчита само на Аза и на конкретната реалност и ако е откъснат от архетиповите енергии на боговете, човек изпитва усещане за липса на смисъл”.

Ще речете: доста отвлечено. Да, ама по тази „отвлечена” логика специалистът извлича изводите за психотерапевтичната функция на фолклора в традиционната ни култура.

Какво ни засяга ли? Огледайте се. По сергиите в момента се търкалят 30-ина романи за вампири. Списващият страницата за кино ще ви наброи вампирските филми. Що за апетит? Има ли някой нужда от обяснение?

Има половин процент от грамотното население, останалите са купувачи и по пазарната логика останалите трябва да са 100 процента. Работа на купувача е не да знае и да разсъждава, а да купува. Което му посочат. Другото се нарича избор, а другото име на избора е свобода.

Чудесата около коментираното заглавие са 2. Не е чудо, че е излязло, просто си плащаш и книгата ти се прави. Чудо е, че някой в България губи време с толкова далечна от парите материя. Второто чудо: че все още за такива книги може да се пише по вестниците. Да се радваме на свободичката!

Трима братя строят мост, всяка нощ градежът пада, най-големият предлага да вградят сянката на жената, която първа дойде с обяда, но уговорката е да не го казват у дома. Другите двама предупреждават своите, и честта се пада на жената на най-големия.

Видимата драма в баладата „Вградена невеста” е, че ако ти вградят сянката, умираш. Жертвоприношение.

Невидимата драма е темата на Анчев – безмерно любопитна глътка свобода.