page contents Книжен ъгъл: "Пътят към Харвард" - да достигнеш мечтата
Предоставено от Blogger.

"Пътят към Харвард" - да достигнеш мечтата

19.9.11

Антония Калайджиян*

Георги Вуков в отбор
по гребане на Харвард
Имах щастието да се запозная с Георги Вуков, автора на книгата, преди няколко години, когато той за пръв път прекрачи прага на училището, което ръководя. Макар и едва на 17 години тогава, той притежаваше характеристики на зрял човек. Решителност, амбиция и мъдрост прозираха в младежкия му поглед. Идваше да пита за курс по английски език... и много скоро след това ме питаше за Харвард. Учудващо смели мечти, имайки предвид не твърде напредналото му ниво на английски език.

Това беше началото на едно дълго приятелство и ползотворно сътрудничество между мен и него, чиято рожба е и тази книга.


Накратко неговата история изглежда така. Георги започна курс по английски език при нас и успоредно с това тренираше активно гребане, наистина активно – за да постигнеш висока цел, се изискват саможертви. Животът му през тези две години не беше обичайният тийнейджърски живот – дискотеки, екскурзии, компании, забавления; това беше монументална и изтощителна работа.

Харвард се беше превърнал в самоцел и той заплащаше висока цена за това: ежедневие с един и същи лайтмотив – английски, учене, тренировки, английски, учене, тренировки и за десерт разучаване на процедурата по кандидатстването... и така минаха две години.

Ниво след ниво по английски език, състезание след състезание, документи, кандидатури. Дойде моментът на изпитите SAT и TOEFL – и в този момент с високите резултати надеждите започнаха да придобиват реални очертания. И така, от първия опит, Харвардският университет го покани на пълна стипендия.
3 години по-късно при една наша среща в едно кафене се роди идеята за тази книга...

Книгата „Пътят към Харвард” не е просто справочник за кандидат-студенти – тя е наръчник за изграждане на личности. В нея има не само съвети, от нея струят енергия, ентусиазъм и сбъднати мечти. Емоционалният тон на книгата не е случаен, тя е част от Георги или по-скоро той е част от книгата.

Когато четях черновата, съпреживявах всичко отначало, защото аз бях до него през цялото време, бях свидетел на всички трудности, колебания и сълзи от радост, съпътстващи тези 2 години от живота му. Целта беше изключително висока и в началото изглеждаше като мираж, но, както сами ще се уверите, докато четете, няма невъзможни неща.

Именно и това е нашият мотив: да внушим на читателя, че и най-смелите мечти се сбъдват, стига да повярвате в себе си и да сте наясно с това, което правите целенасочено. Повечето кандидати не биха дръзнали да пробват в университет от подобен ранг. За целта се изисква силна вяра и висока самооценка.

За да повярвате, че и Вие можете да успеете, ще Ви уверя, че Георги е съвсем обикновено момче – момче от добро семейство със средностатистически финансов статус, от непрофилирана гимназия, без обкръжение, което да ходатайства за него. Това, което той притежава, са ... мечти! Във всеки от Вас трябва да съществува по един боец, който да се бори срещу всичко и всеки, който твърди, че „това няма как да стане”. Именно тази част от Вас извършва чудесата.

Два са основно мотивите, които налагат нуждата от тази книга – от една страна, българският кандидат-студент няма нужното самочувствие да кандидатства в най-елитните университети по света. Убедена съм, че тази книга ще Ви даде куража да се целите в най-добрите международни ВУЗ-ове.

От друга страна, от позицията на директор на училище за английски език вече цели 10 години, знам следното: необходимостта от такава книга все повече нараства, тъй като все повече кандидат-студенти се ориентират към образованието в чужбина по различни причини – перспективи, среда, избор на специалности, които нашите ВУЗ-ове не предлагат.

Те идват в офиса за съдействие, за оказване на помощ при подаването на документите, при избор на университет и специалност и ние отделяме буквално месеци и години, за да им помогнем да направят правилния избор.

Изборът никога не е лесен, защото ние трябва да сме наясно с техния индивидуален профил, талант, езиково ниво, цели и финансови възможности и трябва да сме запознати с всеки един университет, за да решим кой е идеалният за тях. Огромната информация в Интернет и същевременно липсата на систематизирана информация в процеса на кандидатстване налагат пречки при самото кандидатстване, отнемат много време и винаги са свързани с несигурността дали това е правилният начин.

Именно поради тези причини съм напълно убедена, че „Пътят към Харвард” е съвършената настолна книга на кандидат-студента, запътил се към престижните университети по света. Тази книга обезсмисля нуждата от квалифицирана помощ, от финансово перо, определено за консултантски фирми и специалисти, които да свършат работата вместо Вас.

Необходимо е да изминете всяка стъпка от тази книга, за да бъде вашето кандидатстване в чужбина успешно и завършено. Пожелавам на читателите успехите на Георги и съм сигурна, че щателният прочит на книгата ще Ви помогне да постигнете не по-малки висоти от неговите. Късмет!

*Директорка на Maximum English Language School. Предговор към "Пътят към Харвард", ИК "Хермес".