page contents Книжен ъгъл: Кой е Нейдън Романоф или "Три новели" на Богдан Русев
Предоставено от Blogger.

Кой е Нейдън Романоф или "Три новели" на Богдан Русев

1.11.11

В началото на ноември издателство „Ентусиаст“ публикува новата книга на един от най-популярните и ярки представители на съвременната българска литература – Богдан Русев. Както подсказва заглавието, книгата съдържа три новели: „Туристът +1“, която продължава историята от едноименния роман на автора, издаден през 2010 г., новелата „1800“ и „Необикновената история на Нейдън Романоф“.

Действието в новелите се развива до далечната 2020 г., а най-любопитният факт е, че Богдан Русев е герой в собствената си книга. В „Три новели“ са поместени много „изрезки“ от медии, лична кореспонденция, интервюта и разговори, които представят талантливия автор в друга негова светлина – тази на опитен журналист. Текстовете са разказани от първо лице единствено число и създават невероятна атмосфера на границата на реалността и сюрреализма, със сериозен привкус на автентичност. „Три новели“ е една неизбежна среща на минало, настояще и бъдеще, прекрасна смесица между класическата литература и новата парти култура на ремикса.

Голямата изненада за читателите, които вече познават героя на Богдан Русев от романа „Туристът“ – мистериозния турист, който под прикритието на автор на хотелски рецензии, помага на непознати хора да сложат край на живота си, е че в „Три новели“ той вече няма да бъде сам. Както винаги туристът няма багаж, нито лични вещи. Няма и име. Той е приет в едно дружелюбно семейство в германската провинция, където може да забрави за хладната самота на съществуването си и за смразяващата тайна на професията си. Но никога не може да забрави миналото си. И докато пътува назад в спомените към своето детство, туристът ще открие ключа към настоящето. Каква цена ще заплати за това, читателите ще научат от „Три новели“.

Втората новела „1800“ започва с историята на един типичен представител на съвременното парти култура – Боби и неговия легендарен таван. Таванът, където Боби живее, е почти толкова необикновен, колкото е и самият той – таванът никога не е стигал до обявите за наем, защото по традиция се „предава“ само от приятел на приятел. Според разбиранията на парти хората от средата на първото десетилетие на XXI век, Боби е едно доста успяло момче - от няколко години живее на този таван в центъра, на тиха уличка с липи, само на петдесет метра от най-близкия мол.

Парти хората са малка общност, около 5000 момчета и момичета в най-силните си години. Обличат се в ярки цветове, обичат да танцуват и да се усмихват и притежават донякъде вълшебното умение да се събират на големи групи, в които да го правят до сутринта. Но погълнати от новите тенденции на времето, Боби и неговите парти братя и сестри постепенно започват да потъват в мъглата на миналото и все по-рядко да се срещат в големите градове.

В „Три новели“ Богдан Русев представя и нов герой - още една вълнуваща и загадъчна личност, която носи името Нейдън Романоф (1980 – 2020?). Той е най-успешният и ексцентричен бизнесмен, предприемач и визионер на своето време. Започнал живота си в дом за сираци, Нейдън бързо се превръща в олицетворение на легендата за човека с необикновени способности, който използва съдбата си така, както гениалните музиканти използват инструментите си.

Десетки емблематични бизнес проекти, стотици милиарди евро, два брака с международни звезди и три околосветски пътешествия по-късно, той напуска този свят по начин, който е колкото трагичен, толкова и загадъчен. Тази книга е опит за отговор на въпроса какво се опитва да каже на човечеството Романоф с целия си живот.

Официалната премиера на книгата ще се състои на 4 ноември, петък, от 19:00 ч. в столичния клуб Studio 5.

За Богдан Русев

Богдан Русев (36) е един от най-популярните съвременни български писатели. Автор е на няколко сборника с разкази, две книги за деца и романите „Ела при мен“, „Къщата“ и „Туристът“. Известен е и като преводач от английски език на творчеството на редица автори от световната литература като Ф. С. Фицджералд, Чарлз Буковски, Хънтър С. Томпсън, Брет Ийстън Елис, Том Робинс, Джон Гришам, Чайна Миевил.

Богдан Русев е възпитаник на Английската езикова гимназия в град Велико Търново, випуск 1994 г. През 1999 г. завършва висшето си образование в СУ „Климент Охридски“, специалност English and American Studies. След дипломирането си през 2000 г. - специализация за магистърска степен в King’s College в Лондон, той започва кариера в областта на журналистиката и белетристиката. Бил е главен редактор в няколко големи български списания, творчески директор в рекламни агенции, сценарист на популярни телевизионни формати.