page contents Книжен ъгъл: Писмо от "Колибри": "Възмутете се!"
Предоставено от Blogger.

Писмо от "Колибри": "Възмутете се!"

3.11.11

Здравейте!
На 7 ноември очаквайте есето „Възмутете се!“, което взриви книжния пазар в десетки държави и предизвика нестихващ обществен отзвук! За по-малко от година във Франция излизат двайсетина издания, продават се над 2 000 000 екземпляра и над милион по целия свят – в Германия, Италия, Испания, Южна Корея, Австралия, Канада, Аржентина, САЩ...

„Възмутете се!“ (превод: Георги Ангелов) е мощен призив към гражданска активност, отправен от доайена на световната дипломация Стефан Хесел. Кризата на мисленето и ценностите води до безразличие и отлив на цели поколения от политиката.

Хесел е гневен заради ниската морална и политическа чувствителност, отсъствието на граждански дух, циничното нагаждане или умореното приемане на неприемливото.

Ефектът от манифеста е грандиозен! На 15 октомври хора от Америка до Азия, от Африка до Европа се мобилизираха за световен мирен протест. В Ню Йорк и Мадрид се разгърнаха демонстрации и протести на възмутените – каузата е единна: борба срещу финансовия произвол, държавните машинации и злоупотреби, полицейското насилие, безработицата.

Стефан Хесел е роден през 1917 г. През май 1941 г. се присъединява към Свободна Франция на генерал Дьо Гол в Лондон. Работи в Бюрото за контрашпионаж, за разузнаване и действие. На 10 юли 1944 г. е арестуван от Гестапо и е изпратен в лагера Бухенвалд. Успява да избяга, но е заловен и изпратен в лагера Дора. Отново избягва, този път успешно, и се завръща в Париж. След войната Стефан Хесел става дипломат – първото му назначение е в Обединените нации.

Премиерата на книгата ще се състои на 15 ноември от 18 ч. във Френския институт в София с участието на проф. Владимир Градев, Георги Ангелов и Иво Христов.

Поздрави,
Жаклин Вагенщайн