page contents Книжен ъгъл: „Джеймс и гигантската праскова“ от Роалд Дал за първи път на български език
Предоставено от Blogger.

„Джеймс и гигантската праскова“ от Роалд Дал за първи път на български език

29.11.11

За първи път на българския книжен пазар излиза една от най-вълнуващите истории за деца на Роалд Дал  - „Джеймс и гигантската праскова“. Книгата беше тема на тазгодишното честване на Деня на Роалд Дал – 13 септември, който беше отпразнуван в цял свят с грандиозно „прасковено“ парти. Така беше отбелязана и 50-годишнината от появата на „Джеймс и гигантската праскова“.

За втора поредна година „Ентусиаст“ отбеляза рождената дата на писателя и в България, а читателите си пожелаха книгата „Джеймс и гигантската праскова“ да се появи и на български език.

Началото на детската поредица на Роалд Дал издателството постави през март миналата година с книгата „Фантастичният господин Фокс“, след която последваха: „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Чарли и Големият стъклен асансьор“, „Семейство Тъпашки“, „Вълшебният пръст“, „Костенурке, костенурке“, „Вещиците“ и „Жирафът, пеликанът и аз“.

Всички заглавия се появиха у нас с оригиналните корици на официалния издател Puffin и илюстрациите на Куентийн Блейк – любимия художник и близък приятел на Роалд Дал.

Огромен разярен носорог изяжда родителите на Джеймс, затова той трябва да живее при ужасните си лели Спондж и Спайкър. Животът му е непоносим, докато най-сетне не се случва нещо невероятно. Едно непознато старче дава на момчето кесийка със странно съдържание: „Хиляда дълги слузести крокодилски езика, варени в черепа на мъртва вещица в продължение на двайсет дни и нощи заедно с очи от гущер! Добавяш пръсти на млада маймуна, свинско шкембе, клюна на зелен папагал, сок от бодливо прасе и три супени лъжици захар. Оставяш да къкри една седмица и луната ще свърши останалото!“

Тази необичайна смес е ключът на Джеймс към неговото спасение. Но докато тича към къщи с безценния подарък, той се спъва, пада и съдържанието на кесията потъва в земята, точно в корените на старата праскова. Не след дълго отдавна безплодното дърво ражда праскова, която нараства с всяка изминала секунда. Става голяма колкото дървото. Възхитени от размерите й, леля Спондж и леля Спайкър превръщат гигантската праскова в истинска атракция, за която събират пари от любопитните посетители.

Една вечер Джеймс отива скришом до прасковата. Точно до обвивката й, в земята, той вижда дупка. Момчето пропълзява в дупката и вижда странна банда от най-различни насекоми: госпожица Паяк, господин Стоножка, Стария зелен скакалец, Копринената буба, Светулката, Червея и Божата кравичка, които живеят в сърцето на прасковата.

Скоро и Джеймс заживява с тях, защото гигантската праскова изведнъж се откъсва от дървото и момчето остава в нея. Тя премазва леля Спондж и леля Спайкър, излетява от градината със страшна скорост, профучава по хълма, събаря стълбове и паркирани коли и продължава през ниви, преминава дори през прочутата фабрика за шоколад.

Пътешествието едва започва, когато всички се озовават насред Атлантическия океан. По време на странното пътуване на пасажерите им се случват още необикновени и страшни неща, но то все пак приключва благополучно в Ню Йорк, точно върху Емпайър Стейт Билдинг.

„Джеймс и гигантската праскова“ е сред общо седемте истории за деца на Роалд Дал, адаптирани за голям екран, шест от които широкоекранни продукции и една телевизионна.  Едноименният филм на Walt Disney Pictures е от 1996 г. Режисьор е Хенри Селик, а продуцент – Тим Бъртън. Госпожица Паяк се озвучава от световноизвестната американска актриса Сюзън Сарандън.

Лентата е номинирана за най-добър филм от филмовата академия на САЩ и печели наградата за най-добър анимационен филм на Annecy International Animated Film Festival.

За 2012 г. е насрочена и световната премиера на филмовата версия на „Семейство Тъпашки“, по която отново работи Walt Disney Pictures, съвместно с продуцента на „Шрек“ – Джон Х. Уилямс. В нея господин Тъпашки ще проговори с гласа на комедийната легенда Джон Клийз, който е и сценарист на филма. Това е втората продукция на Disney по книга на Роалд Дал след „Джеймс и гигантската праскова“.

Научете повече за книгите за деца на Роалд Дал на официалния сайт на Разказвач №1 в света http://www.roalddahl.com.