page contents Книжен ъгъл: Възможна ли е „европейската идентичност”?
Предоставено от Blogger.

Възможна ли е „европейската идентичност”?

28.11.11

Петко Тодоров

Отговорът е при Ан-Мари Тиес


Ан-Мари Тиес пише в „Създаването на националните идентичности”: „Модерните нации не са създадени така, както го разказват официалните им истории. Техният произход не се губи в мъглата на времето, в онези тъмни и героични векове, описани в първите глави на националните истории.

Постепенното включване на територии посредством завоевания и съюзи също не е генезисът на нациите: то е само бурната история на кралства или княжества. Истинското раждане на една нация е моментът, когато една шепа хора заявяват, че тя съществува, и се захващат да го докажат.
Първите примери са не по-ранни от ХVІІІ век: преди това не съществува нация в модерния, ще рече политическия смисъл на думата”.

Френската социоложка е изготвила практически наръчник по направа на нация (изд. „Кралица Маб”, превод Гриша Атанасов). Тя разказва как шепа хора из различните краища на Европа през ХVІІІ и ХІХ заявяват, че съществува тяхна нация и се захващат да го докажат. „Целият процес на идентичност се състои в това да се определи наследството на всяка нация и да се разпространи култът към него”.

Съдържанието: език, фолклор, свещени места, манталитет, официални символи, носии и пр. Всяка „шепа хора” изнамира своя Крали Марко. Между теоретика на нациите Йохан Готфрид Хердер и Отец Паисий няма и четвърт ръка идейно разстояние.

Какво излиза? Изкуствена конструкция, но работи. Спомнете си чудовищната формула „Една нация, един райх, един фюрер” и нейните днешни клонингчета. Или как се действа в САЩ по темата. Фактите са крайно любопитни. Примерно ролята на печатарско-издателската индустрия – как се формира нейният пазар чрез стандартизиране на езика.

Завършекът на книгата е „Европейска идентичност”. „Икономическото пространство не води до чувство за обща идентичност на лицата, които участват в него”, обяснява Тиес. Какво излиза? Европейският съюз беше създаден като търговски клуб. Такъв остана, надгражданията са повече декорация. Разбирай, продукт на нечии комерсиални интереси. И ще е устойчив точно колкото са трайни тези интереси.