page contents Книжен ъгъл: Пазарът на тела е във възход
Предоставено от Blogger.

Пазарът на тела е във възход

27.12.11

Петко Тодоров

Биоетиците бият тревога, но са безпомощни

„Пазаруване на тела: превръщане на телесните части в печалба” на Дона Дикенсън е комай най-силното четиво по биоетика, излизало на български (изд. „Алтера”).

Американската специалистка в тази материя отбелязва: „За разлика от други публикации за търговията с органи и човешка тъкан настоящата книга не стига до заключението, че процесът на превръщане на тялото в стока, така нареченото пазаруване на тела, или „бодишопинг”, е неизбежен”.
Но то върви. Пазаруват се кости от умрели, тъкани, кожа, кръв от пъпна връв, бъбреци, сперма, яйцеклетки, всичко. Към 2006 човешка глава е вървяла в Щатите за $550-$900, глава без мозък: $500-$900, само мозък: $500-$600 и т.н.

Сега цените са далече над тези, предполага авторката. Там тази търговия е забранена, върви на черно като кооперация между брокери и богребални бюра, разбирай: с тлъста печалба, в последна сметка, за биомедицинския предприемачески ентусиазъм.

Европа се опитва да регулира пазара, в Германия и Италия донорството на яйцеклетки е забранено, но най-голямото им търсене в силно католическа Испания е от германки и италианки.

Глобализацията е безкомпромисна. Безкомпромисен е и прогресът на биотехнологиите. Украинките, които продават в Кипър за жълти стотинки яйцеклетките си ще почнат да научават истинската им цена когато навлязат във възрастта на менопаузата. Продават тялото си бедните.

Ако на някой богат и известен отстранят бедрените кости в погребално бюро и се разчуе, се вдига шум. Шумът струва много пари. Дикенсън е населила книгата си с действителни случаи, така е по-четивна.

Въпросът даже не е толкова дали донорът получава пари и какви са те в сравнение с крайната печалба, пише тя. Безспорното в случая е експлоатацията, но другите етични проблеми я надрастват.

И в тях примерно „дизайнерският ембрион” не е най-сериозният. Той си е чистопробна евгеника и точка. „Клиентът избира донорите”, е пазарният аргумент. Робството не е напускало човешката история, излиза от патоса на Дикенсън. И ще се разраства.