page contents Книжен ъгъл: Книго-картина прави хората щастливи
Предоставено от Blogger.

Книго-картина прави хората щастливи

8.2.12

„Прочетох "Легенда за любовта" на един дъх и това не е клише, нито комплимент - просто човек, вземайки тази приказна история в ръце, изпитва потребност да я изчете веднага и докрай. И му се иска да не свършва, защото е красива. А и след като знам, че е писана на един дъх и още по-интересно - илюстрирана от самата авторка, съм убедена: книго-картината на Веселина Благоева прави хората щастливи.
Защото спонтанността на този излял се водопад от синтез на различни изкуства говори за истински чувства. Вярвам, че всеки, който прочете историята на Аверея и Анаверхол, напомняща на магическия реализъм на Исабел Алиенде, дълго няма да забрави имената им. И любовта.“ (Станислава Петкова-Зарева, редактор, в. "Труд")

„Легендата  ни пренася в онзи детски, вълшебен свят, който малко възрастни пазят в себе си. Четейки имам чувството, че слушам разказ на източен мъдрец с чисто и непорочно сърце! Не са много малките книги носещи голяма мъдрост... Вълшебницата с перо и четка ни поднесе една от тях!“ (Иван Матев, актьор)

„Трогваща история, събрала чиста мъдрост за силата на любовта, за избора и за саможертвата в името нещо наистина значимо. Едно напомняне за човешкото ни самозабравяне - за сметка на живата природа.“ (Елина Моллова, дизайнер на корицата)

"Вятър, вода, огнени залези и съживяващи изгреви, водопади от цветове - наричаме това пейзаж. Наричаме го 'заобикалящата' ни среда. Но Природата не заобикаля. Тя поема в мълчаливата си прегръдка и разказва за любовта, от която е изтъкана. От дъждовната капка, дала начало на красиво цвете, през ударите на сърцето  до майката сърна - кърмеща малкото си, за да му вдъхне частица от чудото наречено живот. Любовта не е причина или следствие. Тя е смисълът. Тя е всичко." (Ина Николова, аниматорка, актриса)

„Не е лесно днес, в ерата на компютрите и забързаните видео разкази да се напише история, привличаща вниманието на четящата публика. Още по-трудно е да бъдат увлечени малките, свикнали на лесно забавление от всевъзможни устройства и играчки. Затова приказката на Веселина Благоева е приятна изненада. Текстът е жив и увлекателен, налага изконните ценности, без да е дидактичен. Приказката има различни пластове на възприемане и ще бъде интересна за публика на различна възраст и с разностранен читателски опит.

Органичното присъствие на природата е контрапункт на пълното "технологизиране" на днешните млади поколения, на отдалечаването им от естествените човешки чувства и стремежи. Приказката учи на човещина, на красота и на обич. Обогатява езиковата и емоционалната култура. Авторката е намерила оригинален начин да предаде частици от онова, което е вълнувало и вълнува човека още зората на историята - какво е важното в нашето съществуване, защо сме на земята, вечната борба и преливане между духовно и материално. Прекрасните и адекватни илюстрации са допълнителен надтекст, който придава цялост на идеята.“ (Петър Галев, журналист)