page contents Книжен ъгъл: Невъзможната любов на британка и индиец в "Перла в короната"
Предоставено от Blogger.

Невъзможната любов на британка и индиец в "Перла в короната"

13.2.12

 „Перла в короната“ (Апостроф) е история за невъзможната любов  между бяла жена – британка, и мургав мъж - индиец, по време на преломната 1942 г.

Едновременно исторически роман, криминална история и прекрасна любовна драма, „Перла в корона“ докосва сърцата на онези читатели, които копнеят за красиво разказани приказки, които не винаги завършват с хубав край.

Романът на Пол Скот е първи от популярната тетралогия „Радж квартет“, с която британския автор придобива световна слава.


Действието в романа се развива през 1942 г. в Индия. Развоят на Втората световна война доказва, че англичаните не са непобедими и идеята за самоуправление на  страната набира много поддръжници.

На фона на тези исторически събития, Дафни Манърс, млада англичанка, е брутално изнасилена в Бибигарската градина. Расизъм, посегателство, насилие и омраза се стоварват върху нейната любов – Хари Кумар, млад индиец, който е изцяло с английско възпитание и образование.

Срещата между двамата е съдбоносна и води до фатална промяна в живота им. Дафни, която е силно отчуждена от сънародниците си, открива истинска сродна душа в Хари.

Британка и индиец през едно преломно време. И двамата самотни и неразбрани от своите. Но наказанието за проявената им дързост, не закъснява. Социалният и политически конфликт е на път да унищожи живота на двамата влюбени.

Романите на Пол Скот притежават невероятна сила и заряд. Освен добър разказвач, авторът има и забележителната способност да описва с изключителен усет към детайла мястото и времето, обществото и неговите проблеми, които днес са вече история.

Скот служи в Индия по време на Втората световна война  и има богати впечатления за драматичните отношения в британската колония от този период, които умело пресъздава в своите книги. Сюжетът и на четирите романа от поредицата предават сблъсъка между Изтока и Запада, видян през погледа на много и различни по своята същност персонажи.

„Радж квартет“ от Пол Скот е епическо произведение за последните години на Индия под британско владение. Ужасното посегателство, извършено върху героинята му Дафни, всъщност разкрива разрива и отчаяното състояние на англо-индийските отношения.

„Невероятна творба, блестяща комбинация от забележително разказваческо майсторство, психологически усет и обективно предаване на историческите факти“ - така в. „Ню Йорк Таймс“ представя един от най-успешните романи в световната литература – „Перла в короната“ от  Пол Скот.  

За Пол Скот

Пол Скот (25 март 1920 – 1 март 1978 г.) е британски поет, драматург и писател. Работил е като литературен агент и счетоводител, преди четирилогията за Индия – „Радж квартет“, позната под заглавието „Радж“, да му донесе световна известност. Телевизионният сериал по романа има, завиден успех във Великобритания и е излъчен като част от честванията на 50-годишнината на индийската независимост. Британският филмов институт го нарежда сред най-добрите британски продукции на всички времена.