page contents Книжен ъгъл: "Изобретението на Хюго" - една вълшебна книга в света на Оскарите
Предоставено от Blogger.

"Изобретението на Хюго" - една вълшебна книга в света на Оскарите

27.3.12

Илюстрация от "Изобретението на Хюго"
 Да направи филм за часовници и роботи и в него да има повечко подробности за механизмите им днес може да си позволи само Мартин Скорсезе. Рискът на гениалния режисьор се оказа внимателно преценен, защото „Изобретението на Хюго” грабна 5 награди „Оскар”.

А всъщност създателят на поредица от гангстерски филми с Робърт Де Ниро в главните роли май не се е интересувал от комерсиалния успех на лентата – той бил запленен от книгата на Брайън Селзник със същото име и решил да я визуализира.

Романът е дори още по-необичаен. Авторът на воля е развихрил въображението и художническите си умения, за да създаде нещо като анимирана история, която няма нищо общо с комиксите. В дебелото томче, което излиза на нашия книжен пазар с логото на издателство „Милениум”, има повече картинки, отколкото текст. Но именно илюстрациите разказват най-важните части от сюжета. А той е ето какъв:
Илюстрация от "Изобретението на Хюго"

 Малкият Хюго е сирак, който живее в тайни помещения на парижка гара. Момчето се грижи за механизмите на часовниците, но в главата му се върти само една идея – как да открие ключа, който ще задвижи сложния робот, останал от починалия му баща. Намира го закачен на врата на своя приятелка.

Автоматонът, както се нарича тази сложна машина, заработва и рисува кадър от популярен филм. Това вместо да открие нещо за таткото на Хюго, го заплита в съвсем друга тайна история. На финала става ясно, че „Изобретението на Хюго Кабре” е всъщност книга в книгата.

Брайън Селзник
С този роман Брайън Селзник е решил да отдаде почит на един от любимите си кино режисьори – Жорж Мелиес, творил в зората на киното. Той е един от основните герои в „Изобретението на Хюго”. Историята за него е напълно измислена, но е вдъхновена от действително съществувалата колекция от автоматони на Мелиес, която той дарил на музей, но заради лошо съхранение била напълно унищожена.

Авторът на „Изобретението на Хюго” е един от най-известните млади писатели и илюстратори в Щатите. Той има множество литературни и илюстраторски награди. Любовта му към киното не е случайна – дядо му е братовчед на легендарния холивудски продуцент Дейвид О. Селзник.