page contents Книжен ъгъл: Що е то „ИПОлогия на храненето“?
Предоставено от Blogger.

Що е то „ИПОлогия на храненето“?

26.3.12

За пролетна борба с килограмите - „Ентусиаст“ публикува първата книга на известния диетолог Ипократис Пападимитракос

 Освен, че е практикуващ диетолог с над 10-годишен опит, Ипократис Пападимитракос е кинезитерапевт и психолог. Той е първият специалист в България, който заговори за „нормално хранене“ като начин на живот и състояние на духа. Методите, които Ипократис прилага се различават от класическата диетология.

Обикновено наднормените килограми се третират като обменни заболявания или нарушения на метаболизма. Но той е убеден, че причините за тях в повечето случаи са психосоматични, че се дължат на цялостното неправилно поведение към храната, на вредните навици и на лошия хранителен стереотип.

Самият Ипократис смята, че до голяма степен успехът на методите му се дължи на факта, че е изпитал върху себе си всичко, което читателите ще прочетат в книгата му или ще чуят и видят в кабинета му.

Преди години, когато пристига в България, той тежи 120 килограма. Полага много усилия, за да изглежда безупречно днес и да има правото да съветва други с подобни проблеми. Но предупреждава своите пациенти, преборили килограмите, че винаги е възможно да върнат наднорменото тегло.

В книгата „ИПОлогия на храненето. За диетите, за душата и борбата с килограмите“ Ипократис не само разкрива какво е „нормално“ хранене, но и средствата, с които да се постигне. Авторът разобличава митовете за напълняването и обяснява реалните причини за него. Посочва какво е и какво не е храна, разкрива тънкостите около качеството и количеството ѝ, дори споделя своята лична диета.

Книгата съдържа не само съвети, но и т. нар. „практична ипология“, в която специалистът прилага конкретни нискокалорични рецепти, както и таблици с физическа активност и калории на основните храни.

В изданието е поместена лесно приложима и достъпна десетседмична програма в три етапа за преодоляване на погрешните стереотипи, свързани с начина на хранене, която гарантира трайна промяна в начина на живот, постигането и поддържането на нормално телесно тегло и хармонично състояние на душата. За първи път в книгата топдиетологът разкрива прословутия „метод на Ипо“ и тайната на „свободния ден“, когато са позволени всички храни.

Особено място е отделено на съветите на Пападимитракос за храненето при децата или по-точно на съвременните „модерни“ деца, на затлъстяването и стреса при тях, на емоционалните фактори, които им оказват влияние, на детската депресия.

В приложенията към книгата всеки може да намери най-подходящата за него диета, а на последните страници са поместени универсални 12 трика за регулиране на килограмите.

За Ипократис Пападимитракос


Ипократис Пападимитракос, или Ипо, както го наричат неговите клиенти и приятели, е сред най-известните специалисти по храненето в България с над 10-годишен опит. Роден е през 1973 г. в Гърция. Установява се в София през 1993 г.

Завършва кинезитерапия в Националната спортна академия (НСА) и психология във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Защитава докторат и специализира в областта на психосоматичните заболявания. Първият му професионален опит е като фитнес инструктор и диетолог във фитнес център „Ялта“.

Основната му идея е трениращите за здраве да комбинират хобито си с правилно хранене. През 2000 г. създава собствен кабинет, който са посетили над 5000 души, сред които едни от най-популярните личности у нас.

През 2010 г. заедно със своя екип Ипократис Пападимитракос създава инициативата „Здравословна почивка“, вдъхновена от съвременния начин на живот и от желанието да създаде идеалния метод за релаксация и противопоставяне на стреса.

През 2012 г. Ипократис публикува първата си книга – „ИПОлогия на храненето. За диетите, за душата и борбата с килограмите“. В нея той запознава читателите със своите методи на работа и предлага напълно нов подход към диетите и „борбата“ с килограмите.