page contents Книжен ъгъл: Помните ли "Вечната Амбър"? Ето я отново
Предоставено от Blogger.

Помните ли "Вечната Амбър"? Ето я отново

2.4.12


Корнел Уайлд и Линда Дарнел
във "Вечната Амбър"
(1947, реж. Ото Преминджър)
„Вечната Амбър“ (Апостроф) разказва за пътя към върха на една амбициозна жена, която не се отказва от мечтите си въпреки цената, която плаща за тях. Според в. „Ню Йорк Таймс“ Амбър е най-скандалната героиня на всички времена.

Едва 25-годишна, Катлийн Уинзор създава исторически роман, който заема достойно място сред световната класика и сбъдва най-романтичните копнежи на всяко женско сърце.

Историята на Уинзор, сравнявана единствено с класиката „Отнесени от вихъра“, покорява милиони читатели по света и се радва на интереса на всяко ново поколение.

Лондон, XVII век. Красиво провинциално момиче е изоставено на улицата. Амбър е само на 16 години, бременна и безпарична. Въпреки всичко, благодарение на своята хубост, съобразителност и смелост, тя успява да се изкачи до завидна позиция в обществото – става графиня от антуража на Чарлс Втори.


Безскрупулната, но обаятелна Амбър, преживява какво ли не – влиза в затвора, подвизава се като актриса, преминава през постелите на най-известните и важни мъже, но постига своята амбиция… Войните, пожарите, чумата, дворцовите интриги – всяко изпитание сякаш прави Амбър по-силна и целеустремена. Тя съумява да остане вярна на голямата си любов през целия свой бурен път към върха.

Още с излизането си романът е забранен първо в град Бостън, а след това в 14 щати на САЩ заради неморалните си сцени и провокации свързани със секса и освободеното поведение на главната героиня. Въпреки това още през първата седмица от публикуването му са продадени 100 000 екземпляра, а малко по-късно със своите 3 милиона продажби, творбата става книга на десетилетието в САЩ през 40-те години на XX век.  Три години след излизането на романа през 1944 г., по него е заснет филм, който също постига световен успех.

 Уинзор е родена през 1919 г. и едва на 18 години прави списък със своите цели – в тях влиза да напише бестселър. Има четири брака, а първият й съпруг, състезател по американски футбол, събира книги за Англия през 17 век заради дипломната си работа. Според  Катлийн те са 356 на брой и тя  ги изчита всичките. Така се появява романът за Амбър. Въпреки че Катлийн Уинзор не е посещавала Лондон до момента, в който написва романа си, историците са категорични, че той пресъздава в детайли епохата, в която се развива действието в  него.

Уинзор пише до края на живота си – умира в Ню Йорк през 2003 г., но нито една от другите й книги не достига славата на „Вечната Амбър“, публикувана, когато авторката е едва на 25 години.

Голяма част от изданията на „Вечната Амбър“ у нас са силно съкратени. За първи път българските читатели ще имат възможност да се насладят на пълния текст на романа в превод на Ралица Кариева.