page contents Книжен ъгъл: Писателят Кустурица написа въведение в балканизма
Предоставено от Blogger.

Писателят Кустурица написа въведение в балканизма

16.4.12

Петко Тодоров 
Потребността от Кустурица е в изречението „Ако знаех, че ще ме употребят като антикомунистическа валута, аз никога не бих направил такъв филм”.

Някъде към края на автобиографията „Смъртта е непотвърден слух” – за филма „Баща в командировка”. Еманципираният антикомунист Емир Кустурица. А също и дете на югославски партизанин, както подчертава.

Кустурица разказва балканския си живот (изд. „Колибри”). Разказът му се чете като роман и като въведение в балканизма.

От Сараево и кръчмата „Стъргалото”, в която се поръчва с: „Двойна гроздова, ако може, за да не разкарваме два пъти малката” и която постоянната клиентела брани от приватизаторите в първите дни на капитализма.

Свидетелят на тази бран Джони Деп се възторгва: „Какъв горд народ! Борят се за своята кръчма, през живота си не съм виждал такова нещо!”.

До „Златната палма” в Кан за „Ъндърграунд”, запомнена с масовия бой вечерта пред хотел „Мартинес”, предизвикан от компанията на Кустурица, съвсем в естетиката на знаменития филм.

Балканизмът на Кустурица е осъзнат. Съвременната му форма: „Това пространство, на което си даваха среща Ориентът, Средиземноморието и англо-американското влияние”.

С тоталната ирония, където не е ясно дали по-искрена е самоиронията, или иронията към света и която заради тоталността се улавя по-скоро като метафора. И няма как във филмите му тя да не говори картинно и предметно, така е и в автобиографията.

Но тук той е писател, а не кинаджия и философства. За балканизма, за какво друго, на всичко отгоре е роден и раснал в Сараево и сяда да пише доста след последната там война. И почва философията си от Иво Андрич.

Артистът Кустурица е по-силен от философа и това е ценното в неговия балканизъм. Затова е искрен и убедителен и затова не сервира лесни отговори. Неговият балканизъм е тревога, извън съгласието и примирението на логиката.

Логиката на Кустурица е единствена – на морала. И недостатъчна. Затова автобиографията му е само въведение в балканизма, „само”, но болезнено потребно.