page contents Книжен ъгъл: "Ера" представя: Кодът на щастието
Предоставено от Blogger.

"Ера" представя: Кодът на щастието

23.4.12


Ние сме създадени да бъдем щастливи! Колкото и да не ни се вярва, в нас е заложено да търсим хармонията, която ще ни донесе пълноценен и изпълнен с радост живот.
Защо тогава толкова често се чувстваме неудовлетворени? Какво ни спира да постигнем пълното щастие? Страхове, тревоги, ниско самочувствие, стари емоционални рани. Някой от причините дори не можем и да назовем!
Съчетавайки няколко десетилетия опит и резултати от най-актуалните научни изследвания, водещите клинични психолози Джордж Прат и Питър Ламбрау разработват революционен метод за обезвреждане на „ограничаващите нагласи”, които ни пречат да бъдем щастливи – дори когато всичко в живота ни се подрежда добре.

Двамата приспособяват подхода си в лесен, но ефективен алгоритъм, който всеки може да приложи у дома. Той се състои от четири стъпки, с помощта на които можем да изградим пълноценния живот, който заслужаваме:

ОПРЕДЕЛЕТЕ
Чрез няколко прости стъпки ние сами можем да открием най-ранните болезнени събития, хвърлили сянка върху живота ни. Това ще ни помогне да определим ограничаващите ни нагласи. Авторите са разгледали най-често срещаните от тях и обясняват как да ги идентифицираме сами. Те изследват къде се коренят тези убеждения и защо имат толкова силно въздействие върху нас. Освен това в книгата е включен и един забележителен начин да ги извадим на повърхността, за да се справим с тях.

ИЗЯСНЕТЕ
Целта на тази стъпка е да възстановим естествените електрически полюси на тялото. Прат и Ламбрау изследват биополето и обясняват какво се случва, когато биополюсите ни се обърнат или в тях настъпят смущения.  Авторите предлагат техники за възстановяване на електрическите полюси на тялото, които включват когнитивната психология и елементи от древни дисциплини като йогийско дишане и акупресура.

ПРЕПОДРЕДЕТЕ
В тази стъпка Прат и Ламбрау ни показват как да пишем нова история на живота си. Чрез нея веднъж завинаги ще се освободим от ограничаващите ни нагласи и на тяхно място ще наложим противоположната, овладяваща нагласа. Тук авторите са развили концепцията за самоефективността – за способността ни да поемем волана в свои ръце и да направляваме собствения си живот. В тази част са включени и удивителни открития за силата на мисловната образност.

ЗАКОТВЕТЕ
Последната стъпка се състои от няколко мощни техники за закотвяне на тези нови нагласи и мисловни модели, за да се превърнат в неизменна част от нас, а не просто да бъдат временно облекчение. Авторите показват как да осъществим тази простичка стъпка на закотвяне и да я използваме през следващите седмици за бързо освежаване, за да подсигурим трайното въздействие на Четирите стъпки. Прат и Ламбрау разглеждат начините да използваме разработения от тях алгоритъм, за да разтваряме нови и нови пластове от себе си и да се възползваме от пълния си потенциал.

Най-голямото предимство на Четирите стъпки е, че процесът е изключително либерален. С други думи, не е нужно да се притесняваме дали се справяме „както трябва“. Дори да разполагаме със съвсем малко информация, с която да продължим нататък, процесът ще се задейства и ще започне да разсейва мъглата от потиснатост, която обгръща живота ни.
Защо ли? Защото човешките същества са устроени да се самолекуват и да бъдат щастливи.

Определете, Изяснете, Преподредете, Закответе – четирите стъпки ще ни помогнат да преобразим живота си в положителна посока. Те са представени по достъпен начин, с много реални примери и упражнения.
С тяхна помощ може да усъвършенстваме всяка сфера, която се нуждае от подобрение – взаимоотношения, кариера, финанси, продуктивност, креативност. Така можем да преборим всички пречки пред осъществяването на пълния си потенциал!
Революционна система на Прат и Ламбрау е помогнала на над 45 000 души, сред които олимпийски медалисти, високопоставени мениджъри, холивудски звезди, телевизионни водещи.

Ние можем да изградим пълноценния живот, който заслужаваме! Можем да станем по-добри, по-спокойни, по-силни! Можем да постигнем хармонията в нас! Щастието е наше предназначение!

За авторите:
Д-р Джордж Прат и д-р Питър Ламбрау са лицензирани клинични психолози, които практикуват в болницата „Скрипс Мемориъл“ в Ла Джола, Калифорния. И двамата поддържат частна практика в Ла Джола.
Д-р Прат е бил президент на Обществото за клинична хипноза в Сан Диего и е член на многобройни професионални организации, сред които Американската асоциация на психолозите, Американското дружество за клинична психология и Асоциацията за всестранна енергийна психология, а освен това преподава в Калифорнийския университет в Сан Диего. Има над сто участия в телевизионни и радиопредавания, сред които са и неколкократните му изяви в Шоуто на Лари Кинг и в MTV.
Д-р Ламбрау е президент на Американската асоциация за психотерапия и медицинска хипноза и е член на редица професионални организации. В момента е преподавател в Калифорнийския университет в Сан Диего. Често изнася лекции по здравни симпозиуми, конференции и корпоративни семинари и е участвал в много телевизионни и радиопредавания.