page contents Книжен ъгъл: „Номер 8” - трилър за вината, правосъдието и възмездието
Предоставено от Blogger.

„Номер 8” - трилър за вината, правосъдието и възмездието

29.6.12

Андерс Руслунд и Бьорг Хелстрьом
17-годишният Джон Мейър Фрей е осъден на смърт за бруталното убийство на приятелката си в Охайо. Докато очаква присъдата да бъде изпълнена, той умира.

Шест години по-късно, след пиянска свада на ферибот, пътуващ между Швеция и Финландия, е арестуван Джон Шуорц. При ареста на мъжа у инспектор Еверт Гренс се пораждат съмнения. Следвайки безпогрешната си интуиция, той открива, че такъв човек не съществува.

Но далеч по-обезпокоителен е фактът, че този мъж е американецът Джон Майер Фрей – обявен за мъртъв и погребан преди шест години в САЩ. Гренс започва разследване, което ще се окаже най-мащабното в кариерата му.

Верни на своя стил, разследващият журналист Андерс Руслунд и бившият затворник Бьорг Хелстрьом използват за основа на романа си рискована, сериозна и провокативна тема – смъртното наказание. След международния успех на „Три секунди” авторите отново насочват вниманието към важен и болезнен проблем на съвременното общество.

Романът разнищва един от най-обсъжданите и спорни въпроси в правораздаването в световен мащаб и насочва към нуждата от по-малко поляризиран и политизиран дебат. „Номер 8” (Ера) е заплетено и многопластово изследване на противоречивите желания за обществена справедливост, търсенето на лично възмездие и необратимите последици от смъртната присъда.

Руслунд и Хелстрьом преплитат факти и художествена измислица в едно, като използват вътрешна информация от престъпния свят. Темпото на разказа въвлича читателя в динамиката на събитията, а многопластовият сюжет е потресаващо реалистичен, изпълнен с непредвидими обрати до самия финал.

Криминалната литература има стабилни традиции в Швеция, но дълги години тя е сравнително непозната на публиката извън Скандинавския полуостров. Светът насочи поглед към нея, след като трилогията „Милениум” бе преведена на английски език и постигна феноменален успех.

Последва вълна от читателски интерес към скандинавските автори, които умело разглеждат наболели социални проблеми и ги вплитат в увлекателни и напрегнати криминални сюжети.

В момента Андерс Руслунд и Бьорг Хелстрьом се открояват като най-ярките звезди на шведската криминална литература. Техният роман „Три секунди” се превърна в истинско литературно явление. Още с появата си книгата предизвика бурни дискусии и оглави класациите за най-продаван скандинавски роман в света.

„Три секунди” е отличен с наградата „Най-добър роман” на Шведската академия за криминална литература, а правата за екранизиране на книгата са закупени от 20th Century Fox. Романът „Номер 8” затвърждава лидерска позиция на Руслунд и Хелстрьом в лигата на големите разказвачи!

За авторите

Руслунд и Хелстрьом са най-популярното и атрактивно дуо в шведската литература. Романите им са преведени на 22 езика и в момента се адаптират за екран.

Ексцентричният Бьорг Хелстрьом не крие криминалното си минало. Именно то го подтиква да основе организация, подпомагаща бивши затворници да се интегрират успешно в обществото. Той е работил и по програма за рехабилитация на престъпници и наркомани. Негово хоби е музиката – Бьорг е бил вокал и китарист на няколко групи.

Андерс Руслунд е бивш ръководител на културните новини на шведската телевизия, но социалните и криминални теми са неговата страст. След дълги години работа като разследващ журналист, той става главен редактор на две водещи новинарски предавания. В миналото си Руслунд е работил в консервна фабрика в Израел и птицеферма в Нова Зеландия.