page contents Книжен ъгъл: "Сиела" представя: Този "Измамен чар" на Холивуд...
Предоставено от Blogger.

"Сиела" представя: Този "Измамен чар" на Холивуд...

28.6.12

Литературните критици сравняват "Измамен чар" (Сиела) със "Слънце изгрява" на Ърнест Хемингуей и "Последният магнат" на Ф. Скот Фицджералд. Действието в романа се развива в Холивуд, Ню Йорк, Париж и Лондон, предимно през 50-те години на ХХ век, с препратки към по-ранни периоди.

Дайна Ласкър израства в сянката на сестра си Вийви (Женевиев), смайваща красавица и изгряваща филмова звезда, която омагьосва както холивудкия хайлайф, така и пристигащите от Ню Йорк интелектуалци.
Домът на Вийви е не само декор на светски събития, но и сцена на политическа дейност, благодарение на брака й със Стефан Вентура, български емигрант, филмов продуцент и отявлен комунист.

В края на 30-те години, когато кариерата на Вентура в Холивуд върви към упадък, двамата с Вийви заминават за Париж и над Европа надвисва сянката на Хитлер и фашизма.

Следва преход към 1951 година, когато Дайна е призована за свидетел от Комисията за разследване на антиамериканска дейност, заплашваща да съсипе съпруга й Джейк и да срине успешната му кариера в Холивуд, ако тя не сътрудничи със сведения за познанствата си с комунисти, в това число и уличаващи сведения за сестра й Вийви.

Може ли Дайна да живее в мир със себе си, ако свидетелства срещу Вийви – която едновременно обича и мрази – за да помогне на съпруга си и да запази идиличния си брак? Изборът, който Дайна прави, отприщва поток от събития и подобно на Ана Каренина тя е принудена да се изправи срещу последиците от импулсивните си решения.

Написан в елегантен, леко старомоден стил, романът деликатно се вглежда във вътрешния живот на Дайна, Вийви, Джейк и хората от социалното им обкръжение. Действието се разгръща с (привидно) епично спокойствие, под което прозират екзистенциални терзания, и напомня атмосферата на романите
на Толстой. (В едно свое интервю авторката твърди, че Ана Каренина е най-великата книга, написана някога.)

Елизабет Франк е родена пред 1945 година в Лос Анджелис. Баща й, Мелвин Франк, е холивудски сценарист, режисьор и продуцент, чийто по-известни филми са „Мистър Бландингс построява къщата на мечтите си”, „Пътят към Утопия”, „Пътят към Хонг Конг”.

През 1986 година Елизабет Франк получава „Пулицър” за биографичната си книга „Луиз Боуган: портрет”, в която анализира творчеството на една от най-своеобразните американски поетеси – Луиз Боуган.

Авторка е също на биографични книги за Джексън Полък (изд. 1983 година) и Естебан Висенте (изд. 1995 година), двама от влиятелните нюйоркски абстракционисти.

Пише статии и рецензии за книги и изобразително изкуство в списания като „Ню Йорк Таймс Бук Ривю”, „Ню Йорк Таймс Магазин”, „Изкуството в Америка”. Професор е по съвременни езици и литература в „Бард Колидж”.

Романът „Cheat and charmer”, който пише в продължение на двайсет и пет години, е нейният дебютен роман и е публикуван през 2004 година от издателство Random House.