page contents Книжен ъгъл: "Дамян Яков" представя: Анди Мълиган и "Сметището"
Предоставено от Blogger.

"Дамян Яков" представя: Анди Мълиган и "Сметището"

12.6.12


Трима приятели, Рафаел, Гардо и Плъха, живеят на огромно сметище, където дните им преминават в сортиране на боклук. Един ден те попадат на нещо необикновено – смъртоносна тайна. От този момент стават обект на безмилостно преследване.

Смъртната опасност ги дебне на всеки ъгъл - от мръсните бордеи на града до бляскавите булеварди на богатия квартал. Но момчетата не могат да бягат вечно. За да се спасят, те имат нужда от чудо.



Романът е издаден на двадесет езика. Филмовите права са закупени веднага след публикуването му във Великобритания (сценарист Ричард Къртис и режисьор Стивън Долтри). Различни училища по света се стремят да го включат в учебната си програма.

Анди Мълиган е израснал в Южен Лондон. Работил е като театрален режисьор в продължение на десет години, преди пътуванията му в Азия да го подтикнат да стане учител. Преподавал е английски език и драма във Великобритания, Индия, Бразилия и Филипините. Сега разделя времето си между Лондон и Манила.

Сметището Бехала е поставено произволно на място, което Мълиган е посетил, докато е живял в Манила. Там наистина има училище и действително има деца, които са обречени да пълзят сред боклуците до края на живота си.

Анди Мълиган има в биографията си второ място за наградата „Роалд Дал Фъни Прайз“ и престижната награда за детска художествена литература на „Гардиън“ за 2011 г. „Сметището” е една от осемте книги номинирани за наградата CLIP Carnegie Prize, а резултатът ще бъде обявен на 14 юни.