page contents Книжен ъгъл: Когато рокендролът беше млад... и свиреха "Гласовете"
Предоставено от Blogger.

Когато рокендролът беше млад... и свиреха "Гласовете"

25.6.12

Митко и Шени - основатели на "Гласовете"
Групата „ГЛАСОВЕТЕ” (или както е популярно тогава Вокално-инструментален състав) е създадена от Митко – (Д. Димитров) и Шени (Ш. Меламед), през 1961 г.  Групата става любима на софийската младеж, залите се пълнят и признанието не закъснява. „ГЛАСОВЕТЕ” са поканени и участват заедно с „Сребърни гривни” и „Щурците” на пролетните балове на Художествената академия – единствената свободна и нецензурирана рок сцена.
Официалното признание е вече неизбежно и идва с първото интервю на групата по радио „Хоризонт”. По това  време оборудването е вече пълно, постигнато с къртовска работа в името на общата цел– пренасяне на дини, въглища през лятото и пестене на всяка стотинка през останалото време. Групата притежава мечтаните топ-уредби VOX, с каквито свирят The Beatles и истински маркови китари Hofner и Framus..

За радост жертвите си струват  – вече е няма технически пречки и „ГЛАСОВЕТЕ” влизат в студио! Появяват се на бял свят първите записи на групата – песни на утвърдените композитори Ат. Косев, Ан. Заберски, Петър Ступел, Г. Тимев, Б. Карадимчев. Тези песни съставят т.н. репертоар за „официалните” участия, на които в онези години освен български песни, е напълно немислимо да се изпълни повече от един (и то кротък) кавър на чужда песен. Благодарение на тайно благоразположен тонрежисор крадешком се реализират и записи на няколко авторски песни на Шени и Митко.

През 1968 г. „ГЛАСОВЕТЕ” започват участията си в постановката „Обличането на Венера” в Сатиричния театър, които продължават до свалянето на пиесата от репертоар.

Групата трупа актив и фенове с участия в ежегодния „Младежки конкурс за забавна песен”, в телевизионната „Мелодия на годината”, в Новогодишните телевизионни програми.

През 1971 г. „ГЛАСОВЕТЕ” участват във финала на най-престижния поп-фестивал „Златният Орфей” с песен на Г. Тимев. Изпълнението им е излъчено по БНТ и издадено на грамофонна плоча от „Балкантон”. Групата участва в издаването на няколко сборни LP албума – „Най-доброто от софийските групи” „Мелодия на годината” и др.

Следва завоюване на нова територия – запис на музиката към филма „Деца играят вън”. Саундракът  и подходът при създаването му е феноменален за времето си и досега звучи хубаво.

Завършването на висше образование, влизането в задължителната тогава казарма и необходимостта от поемане на нови, различни отговорности в живота изправят непреодолими препятствия пред членовете на групата.

„ГЛАСОВЕТЕ” като група напускат музикалната сцена през 1972 г. В продължението Шени свири с „Нестинари” и в Ансамбъла на ГУСВ, Митко с Вили Кавалджиев и „Сребърните гривни”, но магията на „Гласовете” е изчезнала невъзвратимо.

Всичко създадено или изпълнено от групата носи белега на първичната и леко наивна поетика, изчистената и душевна мелодичност, на неагресивната, авангардна за времето си музикалност и както цяло напълно се вмества в красивата рамка на Melody Rock-and-roll.

С цялото си творчество, с всичко написано, изпято и заснето на сцените и в студиото, "ГЛАСОВЕТЕ” оставят една видима, свежа и мелодична следа в историята на българският рок.

Сега "ГЛАСОВЕТЕ" създадоха сайт, на който може да се види и чуе съхраненото от творчеството им. А Митко вече седем години е гостоприемен хазяин на книжарница "Книжен Ъгъл".