page contents Книжен ъгъл: "Ера" представя: "Играта на Ендър"
Предоставено от Blogger.

"Ера" представя: "Играта на Ендър"

17.8.12

Спечелила милиони читатели в цял свят, награждавана и всепризната за един от върховете в научната фантастика, „Играта на Ендър” е сред знаковите книги на последните десетилетия. Надхвърлил рамките на жанра, романът е брилянтна, мъдра и проникновена история за общуването и човешките взаимоотношения, самотата, моралния избор и  разбирането на различния.

Близка по дух с „1984” и „Прекрасният нов свят”, „Играта на Ендър” е първа книга от легендарната сага на Кард. Романът и неговото продължение „Говорителя на мъртвите” са носители на наградите „Хюго” и „Небюла”, а авторът е единственият, печелил най-престижните отличия за фантастика в две поредни години.

На 1 ноември 2013 г. предстои филмовата премиера на „Играта на Ендър” с участието на Харисън Форд, Бен Кингсли и Ейса Бътърфилд в ролята на Ендър.

В бъдещето нашата планета е нападната от по-развита извънземна цивилизация и едва се спасява от пълно унищожение. Предстои нова атака и този път хората изглеждат обречени.

Отчаяно, човечеството търси лидера, който да разгроми превъзхождащия враг. Международният флот обучава свръхинтелигентни деца за войници, за да използва необременените им от възрастта способности срещу нашествениците. Суровото обучение протича под формата на игри и симулации на космически битки.

Едно от избраните деца е Андрю Уигин, наричан Ендър. 6-годишното гениално момче е единственото от семейството си, което е прието и изпратено във Военното училище в Космоса. Садистичният му брат Питър и човекът, когото обича повече от всичко на света – сестра му Валънтайн, също кандидатстват, но не покриват тестовете. Въпреки това те ще играят съществена роля в случващото се на Земята.

Изключително талантлив и интуитивно разбиращ околния свят, Ендър се оказва единствената надежда на човечеството за спасение. Попаднал в изкуствено общество от невръстни войници, той е изолиран, осмиван, тормозен и преследван, но оцелява и доказва на какво е способен. Освен в Бойната зала, той се бори със собствената си психика – със самотата, със страха, че ще се превърне в жестокия си брат, и с неугасващата тъга по любимата сестра.

Орсън Скот Кард майсторски пресъздава атмосферата във Военното училище, като описва съперничеството между преждевременно порасналите деца-войници и ловките манипулации на техните ръководители. Светът, който Кард сътворява, е многопластов, построен с логическа прецизност и проникновена психология, наситен с дълбок смисъл, населен с ярки герои и богат на теми. 

Както е намекнато в заглавието, централното място в романа заемат „игрите”: военни игри, чрез които децата се учат да бъдат бойци; нечестни задкулисни игри; игри за слава и уважение; жестоки игри, в които залогът е прекалено висок; психологически игри, които възрастните водят, за да превърнат Ендър в инструмент срещу пришълците...

Орсън Скот Кард представя насилието, битките и манипулациите като вид състезание само за да разобличи и внуши фино, но категорично, че войната не е игра и е престъпно да бъде представяна като такава.

Образът на Ендър се смята за един от най-добре изградените персонажи във фантастиката. Той е лишен от детството си, принуден насила да порасне и да се превърне в това, което никога не е искал да бъде. Независимо дали ще победи или ще се провали, едно е сигурно – Ендър ще загуби невинността си.

Но това, което наистина различава малкия Андрю от всички останали, е силно развитото му чувство за емпатия. Способността му да разбира и съчувства на околните е основната причина той да се превърне в толкова добър командир. Ала тук се крие и неговата единствена слабост – той не може да изпита омраза към враговете си, а породения от това душевен конфликт е огромен товар за плещите на едно дете...

Ендър е едва 6-годишен, когато всичко започва. Но ще порасне твърде бързо...

За автора

Орсън Скот Кард е роден в Ричланд, щата Вашингтон. Израснал е в Калифорния, Аризона и Юта. Прекарал е две години в Бразилия като мисионер на Мормонската църква. Завършил е Бригам Йънг Юнивърсити и Университета на Юта. Живее в Грийнсбъро, Северна Каролина, и има 5 деца. Поредицата му за Ендър става емблематична и категорично затвърждава името на Кард сред най-добрите в жанра.

Кард пише фентъзи и пиеси, автор е и на две книги, посветени на писателския занаят. През 2011 г. на българския пазар бе публикуван „Следотърсачът”. С него писателят поставя началото на нова серия с главен герой Риг – момче, което притежава необикновената дарба да „вижда” миналото на хората.