page contents Книжен ъгъл: Предизвестеният успех - 1 млн. поръчки за романа на Джоан К. Роулинг
Предоставено от Blogger.

Предизвестеният успех - 1 млн. поръчки за романа на Джоан К. Роулинг

25.9.12


Романът "Вакантен пост" (The Casual Vacancy) вече е достигнал един милион предварителни поръчки. Дни преди премиерата на 27 септември търговският успех е гарантиран. У нас романът се очаква към края на годината, подготвян от "Колибри".

Британската писателка, която продаде 450 милиона екземпляра от книгите с приключенията на малкия магьосник Хари Потър, може да разчита на нетърпеливата вярност на своите почитатели. Британските книжарници очакват той да стане най-продаваната книга в жанра си тази година.

"Това е един от най-големите тиражи на 21-и век", коментира Филип Стоун, журналист от сп. "Букселър". "Смятам, че 99,9% от нас в книгоиздаването предричат, че книгата ще застане директно на първо място по продажби", допълва той.

На 47 години писателката може да си позволи лукса да не се тревожи за финансовите последици от евентуални отрицателни отзиви. "Аз съм най-свободният писател в света. Мога да правя каквото си поискам", признава Роулинг в интервю за в. "Гардиън".

"Ако някой каже: "Това е ужасно лошо, върнете си към вашите магьосници", разбира се, няма да празнувам. Но ще мога да го преживея", допълва тя.

Макар издателството "Литъл Браун"да разкри някои подробности от романа, само няколко журналисти успяха да се доберат до тях предварително. Действието се развива в Пагфорд, очарователно измислено градче в Югоизточна Англия, а отправната точка е смъртта на 40-годишния кмет. Гражданите са в шок и става ясно, че провинциалната идилия е мнима, а зад красивите фасади се крият страшни тайни.

Градчето от години е в състояние на война. Конфликтът е между богати и бедни, между деца и родители. Жените воюват с мъжете, учителите - с учениците.Вакантното кресло на кмета изостря конфликтите. Кой ще победи на изборите? Дните са изпълнени със страсти, двуличие и неочаквани разобличения.

Пропитият с черен хумор голям роман (512 страници) за малкото градче стига до неочаквана развръзка и дава храна за много размисъл.

"Нашето общество е изключително снобско, то е мина за писане. Средната класа е толкова смешна", коментира Роулинг. В новата си книга тя засяга теми, които са много далечни за вселената на малките й магьосници - зависимостта от хероина, проституция, семействата с един самотен родител и сексуалното желание при юношите.

Джоан Роулинг е майка на три деца. Притежава огромни имения в Единбург и Лондон. Със състояние 560 милиона паунда (703 милиона евро) според "Сънди Таймс" тя вече е начело на търговска империя.

Книгите за Хари Потър бяха превърнати в осем много успешни филма, появиха се тематични паркове, играчки и видеоигри. В момента писателката работи по две нови книги за деца.