page contents Книжен ъгъл: „Невидимите“ от Стеф Пени - имало и английски цигани
Предоставено от Blogger.

„Невидимите“ от Стеф Пени - имало и английски цигани

29.9.12

Стеф Пени
„Невидимите“ от Стеф Пени (Ентусиаст) разказва за живота на циганите-чергари в съвременна Великобритания: за интеграцията им, която по-скоро може да се определи като асимилация, която води до бавно, но сигурно загубване на вековната им културно-етническа идентичност; за тяхното недоверие към институциите и към не-циганите; за семейните им отношения и традиции.

Преди всичко романът „Невидимите“ е вълнуваща и увлекателна семейна история за измами, тайни и трагедии.

Книгата разкрива в детайли света на циганския клан Джако, забулен в много мистерия и тайни. Действието се развива в две успоредни сюжетни линии, разказани от двама главни герои, в чиито вени тече циганска кръв – на детектива Рей Лъвъл, заел се да разплете мистерията около фамилията, и на 14-годишния Джей Джей, млад представител на семейството.
Рей Лъвъл е частен детектив, собственик на малка частна детективска агенция. Той е нает от Лиън Уд - бащата на мистериозно изчезналата Роуз Уд, който се съмнява, че дъщеря му е убита от съпруга си или семейството му. Следите на младата циганка се губят малко след нежеланата ѝ сватба със загадъчния красавец Айво Джанко, член на фамилията цигани-чергари Джанко.

В хода на разследването си Рей се натъква на лъжите на загадъчния клан Джанко. Всички от фамилията с „чистата кръв“ твърдят, че Роуз е избягала с чужденец и е изоставила бебето си Кристо, родено с генетично заболяване, опозорявайки фамилията.

Един ден Рей се събужда в болничното легло. Не помни защо е там, не знае защо едната му ръка е парализирана. Има смътен спомен, че го е посещавала жена. Дали е спомен, или сън? Не знае. Докато го лекуват, постепенно белите петна в паметта му започват да намаляват. Спомня си за катастрофа в едно дърво. Разбира, че е бил отровен с някакви билки.

Но кой го е отровил? И защо? Очевидно инцидентът има нещо общо със случая на безследно изчезналата Роуз Уд. Докато я търси, той се е натъква на човешки скелет, изкопан на мястото на бивш цигански лагер. Дали това са останките на Роуз? Изследванията обаче са категорични – костите принадлежат на момче. Мистерията се задълбочава.  Рей е объркан и същевременно още по-силно мотивиран да стигне до истината.

До какви разкрития ще доведе рождено петно на врата на Роуз Уд? Каква е трагичната история на семейство Джанко? От каква странна болест умират мъжките наследници още като деца или юноши? Защо Айво Джанко е единственият оздравял? Кой ще спечели от инцидента, при който е пострадал детективът? Какво означават думите на изцеления в Лурд Айво – „живот за живот“? Стъпка по стъпка, след всяко разкритие изниква ново съмнение или обрат, романът стига до кулминация и развръзка, едновременно и драматични, и неочаквани.
                             
Стеф Пени е родена през 1969 г в Единбург. Израства в шотландската столица. Завършва философия и теология в университета „Бристол“, а по-късно става кино продуцент и писател. Работи за „Carlton Television“ и „Би Би Си“. Днес живее в Лондон.

Първият й роман „Нежността на вълците“ е световен бестселър, издаден в 34 страни. Стеф Пени получава няколко награди за него, между които „Costa Book Awards“ (2006), наградата „Книга на месеца“ и приза „Theakston“ за специфичен криминален роман с историческа тематика.