page contents Книжен ъгъл: Време за "Афера по никое време"
Предоставено от Blogger.

Време за "Афера по никое време"

1.10.12

"Ако трябва да съм откровена, понякога ми се е случвало да си фантазирам, че Фил е умрял. Не че съм го мислила сериозно, винаги е било между другото и най-добронамерено... Както прави отегчена жена с две малки деца, омъжена прекалено дълго за човек, който за нищо на света не би могъл да се нарече забавен и добър." 

Ето това се върти в главата на Попи Шилинг докато притичва до магазина или шофира към детската градина.

Тя просто е изкушена от мисълта да се отърве от противните кожени дивани в цвят, напомнящ стомашно разстройство, да не ги чисти всеки ден с два различни накрайника на прахосмукачката, треперейки от страх, че може да пропусне някое петънце, да не държи стаите стерилно чисти, както иска Фил и както майка му настоява и да не минава два пъти седмично с парцал первазите на прозорците.

Това е безобидна фантазия, с каквато се забавляват голяма част от домакините, чиито мъже не са лоши и глупави, просто не са особено интересни.

Но нелепа приумица на съдбата освобождава Попи Шилинг от оковите на досадния й брак без любов. И тя изпитва... облекчение. Сега обаче Попи е изправена пред предизвикателството как най-пълноценно да се възползва от новопридобитата свобода.

Объркана от всички примамливи възможности, които се отварят пред нея, Попи се хвърля през глава в поредица от авантюри. А сърцето й сякаш сочи в посока на единствения мъж, който не може да бъде неин.

Катрин Елиът е добре позната на българските читатели с романите си „Мъже под наем“, „Съпруга в оставка”, „Стари вещи, нов живот”, „Всички готини са женени”, „Кофти тръпка”, „Не съм такова момиче”, „Брачна тройка” и „Денят не си личи от сутринта”.

Талантливата авторка не изневерява на стила си и в последната си книга. „Афера по никое време” е поредната доза литературен коктейл от мъдрост, самоирония и трагикомични ситуации – все характерни черти на нейните модерни женски романи. Историята е подправена с редица конфузни случки, свеж хумор и на моменти болезнена откровеност.

Чрез образа на Попи в „Афера по никое време” Катрин показва как едно събитие може да промени напълно посоката на нечий живот.

Въпреки че запазената марка на авторката са книгите, които могат да ни разсмеят до сълзи, последните й романи са по-многопластови. Повествованието е живо и динамично, на границата между сериозното и комичното, а нелепите ежедневни ситуации се редят страница след страница.

И именно защото Катрин Елиът бяга от клишето на приказните модели в книгите си, нейните произведения са много по-достоверни. А героите й са по човешки несъвършени – както е в реалността – всеки има трески за изглаждане.

Всъщност с най-новата си книга Катрин Елиът отново разголва душата на съвременната жена, разбунтувала се срещу досадата на строго планираното всекидневие. И за пореден път на нас не ни остава нищо друго, освен да се съгласим с нея и да възкликнем: „Такъв е животът!”

Защото нейните забавно-тъжни истории, поднесени с елегантна ирония, са трогателни откровения за малките битки и големите трудности, с които всяка съвременна жена се сблъсква в ежедневието. А в героините на нейните брилянтно написани произведения всяка от нас може да открие себе си.