page contents Книжен ъгъл: "Ентусиаст" представя: "Ти вярваш. 8 погледа върху Холокоста на Балканите"
Предоставено от Blogger.

"Ентусиаст" представя: "Ти вярваш. 8 погледа върху Холокоста на Балканите"

1.10.12

Новата книга на Леа Коен – „Ти вярваш“ е разтърсващ разказ в осем епизода за едни от най-драматичните събития в новата българска история. Това е документално-есеистична проза за сложната истина за спасението и преследванията на евреите в Царство България и в съседните му страни.

Темата за Холокоста намира място в книгите на Леа Коен още в романа „Консорциум Алтернус“, публикуван през 2005 г. Той разкрива историята на преследванията на една заможна еврейска фамилия по време на Втората световна война. „Консорциум Алтернус“ е преведен на немски и испански, и неслучайно предизвиква силен интерес в България и в чужбина.

След дълги проучвания, днес Леа Коен предлага на читателите своя, публицистична версия, основана на огромен документален материал, за събитията в царство България и в съседните му страни през периода 1940-1944 г. Това е сложна истина за спасението на едни евреи и не-спасението на други, за безмилостни преследвания, но също и за онази „спасителна съпротива“, оказана от различни кръгове на гражданското общество и от самите евреи, благодарение на която 48 000 български евреи не са депортирани в лагерите на смъртта в Полша.

За първи път се анализират и публикуват документи от швейцарските дипломатически архиви, които разкриват една непозната страница: драматичната битка за спасение на 4 500 деца от Македония и Беломорска Тракия, завършила с трагичен неуспех. Книгата „Ти вярваш“ съдържа богат и в голяма степен непознат снимков материал, събран от авторката от лични и частни архиви, от Държавна агенция „Архиви“, от архивите на Германия, от изследователските фондове на Холокоста в Йерусалим, Вашингтон и Скопие.

Подборът на заглавие не е случаен – цитат на Симон Визентал, легендарният ловец на нацистки престъпници. На корицата на книгата се вижда снимка на Ети Пардо Теста. Тя е всичко, което е останало от момичето, превърнало се в детски символ на балканския Холокост. Снимката е предоставена от Теодор Теодор Пардо – син на Давид Пардо Теста, брат на Ети, единствен от семейство Пардо оживял от Аушвиц.

„Ети, Ида, Норберт носят имена като на герои от Андерсенова приказка. За нещастие животът им не е бил такъв. Единствената „вина“ на тези деца с имена на цветя е била, че са били еврейчета. Днес те са част от колекцията „Децата на Холокоста“, най-малките мъченици на едно от най-ужасните изпитания, сполетяло човечеството“, пише Леа Коен. Именно на тях писателката посвещава книгата си – на всички евреи, които намират смъртта си по този трагичен начин: „На моите родители. На 11 343, които за разлика от тях не бяха спасени“.