page contents Книжен ъгъл: Човекът е все още само гола маймуна
Предоставено от Blogger.

Човекът е все още само гола маймуна

1.10.12

Петко Тодоров

Дезмънд Морис: Нужни са още милион години за да се променим

В някои части на света "Голата маймуна" беше забранена, а незаконните екземпляри бяха конфискувани и изгорени от църквата... Целият тираж на един брой от списанието The Chicago Tribune беше унищожен, тъй като собствениците му бяха обидени от прегледа на книгата, отпечатан на страниците му, припомня Дезмънд Морис през 1994 участта на книгата си (изд. Сиела). Тя се появява през 1967.

От какъв зор? Освен за нарушаване на религиозни и сексуални забрани бях обвинен в оприличаването на човека в звяр чрез твърдението, че човешкият род се движи от мощни вродени пориви.


И защо гола маймуна? Съществуват 193 вида маймуни. 192 от тях са покрити с козина. Изключение прави голата маймуна, нарекла себе си Homo sapiens.

Морис е британски зоолог. Той описва човека като зоологическо явление. И се оказва, че голотата е най-отчетливият негов белег. Иначе какво? Хранене, поддържане на чистота, сън, конфликти, събиране по двойки и грижа за малките.

Във всички тези дейности Морис вижда животното: Сложна смесица от наследството на приматите и поведението на месоядните. Цивилизацията е нищожен миг в историята на човека, тя е само декор в поведението ни.

Ние сме още ТАМ: Основните модели на поведение, установени през първите дни на маймуната ловец, все още проблясват във всяко наше действие, независимо колко е възвишено... Ако сме честни, ще признаем, че са нужни милион години и същия генетичен процес на естествен отбор, за да го променим.

От 1967 всички, които засягат човешката биологичност цитират явно и неявно Морис. Днес го поправят: маймуните бонобо са най-сексуалният примат, а не човека и др. такива. Но идеите на изчерпателния му преглед остават недосегаеми.

Да, не е безконфузно, но биологичната природа е оформила социалната структура на цивилизацията, а не обратно. Затова той е задължителен за социолози, психолози, икономисти, историци, писатели, журналисти и всякаква гмеж от инженери на човешката и обществената душа. За останалите е пожелателен.