page contents Книжен ъгъл: "Ера" представя: Реймънд Хури и "Дяволският еликсир"
Предоставено от Blogger.

"Ера" представя: Реймънд Хури и "Дяволският еликсир"

16.10.12

От автора на „Последният тамплиер” и „Оръжието на тамплиерите”

В най-новия си роман Реймънд Хури отново ни среща с героите от предишните си книги – агентът на ФБР Шон Райли и археоложката Тес Чайкин, които този път се отправят на пътешествие в издирване на мощно упойващо вещество, потънало в забрава и скрито в джунглите на Централна Америка.

Неочаквано телефонно обаждане променя изневиделица плановете на Райли. От другата страна на слушалката е стар боен другар, когото той не е чувал повече от пет години. Райли не може да пренебрегне отчаяния вик за помощ и без колебание заминава за Лос Анджелис. Неусетно той е въвлечен в смъртоносна надпревара по следите на мистериозен еликсир.


Заедно с археоложката Тес Чайкин Райли се впуска в мащабно приключение из джунглите на Мексико, в което се вплитат  вековни загадки и съвременни амбиции за власт и контрол.
Двамата са решени да открият дяволския еликсир преди да е попаднал в недоброжелателни ръце. Веществото е толкова силно и ефективно, че може да доведе цялото човечество до ръба на самоунищожението. И те далеч не са единствените, които го търсят...

За автора

През 2006 г. на книжния пазар се появява „Последният тамплиер” от никому неизвестния до тогава автор Реймънд Хури. За изненада на всички само за 3 дни романът се нарежда на челните места по продажби в най-актуалния за момента жанр – мистичен трилър.

Още през 2001 г. американско издателство предлага феноменалната сума от 1 000 000 долара на автора, за да издаде романа му „Последният тамплиер”. Единственото условие е да смекчи нападките срещу църквата. Той категорично отказва.

Пет години по-късно „Последният тамплиер” е продаден в над 50 държави, става бестселър и достига милионни тиражи! Заснет е минисериал в 2 части с Мира Сорвино и Виктор Гербър в главните роли. През 2012 г. е издадено и продължението на романа – „Оръжието на тамплиерите”.

Реймънд Хури е роден през 1960 г. в Бейрут. През 1975 г. семейството му се мести в Ню Йорк, за да се спаси от избухналата в страната гражданска война. След завършването на гимназията той се завръща в Ливан, но през 1984 г. американски спец части го евакуират с хеликоптер заради размириците. Тези премеждия без съмнение оформят мирогледа на автора и обогатяват способностите му на разказвач.

В романите си той пресъздава големи, епични събития, които имат глобално значение. Именно личното отношение и съдбата на автора са помогнали за това книгите му да имат такъв огромен успех.

Днес Хури живее в Лондон заедно със съпругата си и двете им дъщери. Интересна подробност е, че авторът е възпитан в католическата вяра, но не се определя като особено религиозен.