page contents Книжен ъгъл: Изгорен Далчев ръкопис възкръсна
Предоставено от Blogger.

Изгорен Далчев ръкопис възкръсна

23.10.12

Петко Тодоров

„Безсмъртните страници на Наполеон” излизат след 7 десетилетия

„Народите трябва да бъдат спасявани против волята им”. Наполеон Бонапарт, любезни читателю.

И още:

„Ако някой може да управлява с конституция, на добър му час... Аз пожелях да владея света; и за да си осигуря това, нужна ми беше безгранична власт”;

„Дипломацията е полиция, облечена в официална дреха”;

„Свободата на печата в ръцете на правителството трябва да стане могъщ помощник за разпространяване на здравите доктрини и добрите начала... Да я оставиш на самата нея, означава да заспиш до някоя опасност”;

„Човек става такъв, какъвто го иска униформата му”.

Цитатите са от „Безсмъртните страници на Наполеон”, подбрани от Октав Обри – познавач на Бонапарт, написал за него десетки книги (изд. „Захарий Стоянов”).

Атанас Далчев превел книгата, дал я на издателя Светослав Славянски, през 1944 домът му изгорял в бомбардировката, изгоряла и библиотеката му, подобно се случило и на Славянски.

И поетът-преводач живял с болката за погубения ръкопис. След кончината му през 1978 някой донесъл страниците в дома му, по-късно дъщерите му го подготвили за печат. Добавили богат биографичен справочник на споменатите лица.

Мераците за експлоатация на Далчевата памет умряха някъде около обнародването на писмата му. Които разочароваха ловците на „демократична” идентичност и на „демократични” автобиографии.

Вапцаров, горкият, няма този късмет. Тези дни някакъв кинорежисьор документалист се похвали, че пак ще вади истината за него. Ето че излезе във факсимиле пълната документация по делото му, което няма да озапти вадачите на истини...

Случаят с този Далчев превод е със символно значение. В него е важна част от участта на националната ни духовност през ХХ век.

Не е нито оптимистично, нито драматично, че нещо е бомбардирано и изгорено и че после възкръсва. Оптимизмът и драмата са културни растения в нивата на вадачите на истини. В нивата на националната духовност са плевели.

Колкото до словото на Наполеон – за французите е велик, те са велика нация. Ние сме малка, стига ни ако сме четяща.