page contents Книжен ъгъл: Войната такава, каквато беше
Предоставено от Blogger.

Войната такава, каквато беше

16.10.12

На 18.10.2012 г. от 18.00 ч. в Нова конферентна зала (Ректорат на Софийския университет „Св. Климент Охридски") ще се състои представянето на албума „Войната такава, каквато беше - България В Първата балканска война 1912-1913 г.”

Съставителите Веселин Янчев, Владимир Станев, Светослав Живков, Любомир Юруков за албума:

„В днешното пацифистко време възкресяването на спомена за една война неизбежно би предизвикало противоречиви реакции - както у нас, така и у нашите съседи, които имат своето участие и своята истина за нея. Ето защо в екипа, който се зае с реализацията на идеята, дълго мислихме за начина, по който войната да бъде представена.

Като професионални историци изкушението ни бе да покажем безпристрастно и обективно съвременната оценка за причините, характера и последиците на войната един век след нейното начало. Но това би представлявало пореден опит да се разкаже за Балканската война от гледната точка на нейните изследователи, което крие много подводни камъни, свързани най-малкото с необходимостта да се разкрие защо, кога и как се променя тяхната оценка.

Решихме да отнемем думата на историците и да я дадем на преките участници в събитията. Да покажем войната „такава, каквато беше”. За нас това означаваше да дадем възможност на съвременника да се пренесе назад във времето и сам да „види” причините, предизвикали войната, главните участници в нея, дипломатическата ѝ подготовка, хода на военните операции и резултатите от тях.

Да се срещне и с „другото лице на войната”, свързано с жертви, лишения, болести, прекършени човешки съдби, за които важат думите на големия български интелектуалец Боян Пенев: „Ние страдахме много…Нито над една наша мечта не гря слънце.” Илюстративният материал - многобройни автентични фотоси, картини, илюстрации, карикатури, запечатали духа на времето, допълнихме с исторически документи, спомени, дневници, наблюдения, обобщения, оценки на войници и офицери, командващи армии и министри, на свещеници и доброволци. Към „вътрешния поглед” прибавихме и този на чужди военни, наблюдатели и короеспонденти, които са били свидетели на случващото се.

Идеята за албума беше дадена от професор Иван Илчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Поводът – навършването на 100 години от началото на Първата Балканска война. Появата на би била невъзможна без помощта на един истински меценат и съхранител на историческата ни памет – колегата Любомир Юруков, който предостави огромната част от илюстративния материал.

Благодарим и на колегите Даниела Ташева, Ренета Маринова и Глория Стоева за издирените ценни снимки и техническа помощ, както и на Университетското издателство „Св. Климент Охридски”, което облече в естетична форма нашите идеи.”