page contents Книжен ъгъл: Геншер - държавникът
Предоставено от Blogger.

Геншер - държавникът

9.10.12

Издателската програма "Световният гамбит" представя книгата “Ханс-Дитрих Геншер. Биографията”.

Ханс-Дитрих Геншер със сигурност ще влезе в историята като един от най-великите държавници на своята страна, казва Хенри Кисинджър. Най-популярният външен министър на Федерална република Германия остави своя отпечатък върху германската вътрешна и външна политика в продължение на четвърт столетие.

През това време, богато на напрегнати, драматични събития, от партиен и вътрешен политик Геншер се превърна в актьор на световната политика.
Заслугата му се състоеше най-вече в трайното укрепване на влиянието и престижа на Федералната република в международната политика.

В еднаква степен целенасочено и умело, той продължи да развива германската политика към Запада и Изтока. И точно тук доказа изумителната си способност за политическо ръководство.
Животът на Геншер като политик и държавник е нагледен пример за тясната връзка между вътрешната и външната политика. Ключово събитие при това е така наречената “промяна” от 1982 г.

Авторът на книгата Ханс-Дитер Хойман, получил изключителен достъп до редица документи предимно от външно министерство, съумява да отрази неща, поставящи в нова светлина и външнополитическия процес на обединението на двете германски държави.


Автор на книгата е Ханс-Дитер Хойман. Той е дългогодишен германски дипломат. Работил е в германските посолства във Вашингтон, Париж и Москва. Във Вашингтон е преподавал в Университета Джорджтаун. От м. септември 2011 г. е президент на Федералната академия по политиката за сигурност.

Българското издание на книгата ще бъде представено на 9 октомври (вторник), от 18.30 ч. в хотел "Радисън". Представянето на книгата се организира от Фондация за свободата "Фридрих Науман" в сътрудничество с издателската програма "Световният гамбит".