page contents Книжен ъгъл: Кой е Дани - шампион на света?
Предоставено от Blogger.

Кой е Дани - шампион на света?

27.11.12

Единствената книга на Роалд Дал, в която са описани негови лични преживявания и опит

Историята започва в Бъкингамшир, където Роалд Дал се запознава с човек на име Клод, работещ в местната месарница. Клод бил страстен бракониер и двамата често се промъквали посред нощ в гората, за да ловят фазани. Дал никога не успял да улови и една птица, но въпреки това се наслаждавал на вълнуващото приключение. Също като Дани, и децата на Роалд се научили да шофират съвсем малки. Писателят научил дъщеря си Офелия да кара кола, когато тя била едва на десет години. А фургонът в тази история е вдъхновен от небесносиния фургон, който се намира в градината на Роалд Дал.

Героят на Разказвач №1 Дани живее с баща си в малка каравана зад бензиностанция. Веднъж момченцето се събужда посред нощ и вижда, че татко му го няма вкъщи. На другия ден той вече е принуден да признае на сина си голямата тайна, която е крил до момента. Преди Дани да се роди, баща му е бил бракониер, още е пристрастен към това приключение и предишния ден е бил на лов за фазани в Хейзъловата гора. Прадядото на Дани е бил най-добрият и гениален бракониер на всички времена. А бащата на Дани е бракониер, но не какъв да е. Той твърди, че „бракониерството е изкуство”, а „големият бракониер е голям артист”. Той не е обикновен убиец на птици и животни. Бракониерството е изход от глада и тежките времена, в които бедните и гладните живеят.

Една нощ бащата на Дани отново отива да бракониерства в гората на злодея Виктор Хейзъл и попада в яма, изкопана от хитрите пазачи. За щастие момчето се оказва наблизо и успява да измъкне ранения си баща от рова. Двамата се прибират безпрепятствено вкъщи, но са решени да отмъстят на злосторника Виктор.

Новото издание на „Дани – шампион на света“ (Ентусиаст) излиза с оригиналната корица и илюстрациите на любимия художник на Разказвач №1 – Куентин БлейкПрез 1989 г. книгата е филмирана за „Thames Television“. Лентата е на режисьора Гавин Милър, а в главните роли са носителят на „Оскар“ Джеръми Айрънс и синът му Самюъл Айрънс, които пресъздават образите на Дани и неговия баща. Специално за злодея Виктор Хейзъл през 2005 година „Warner Bros“ издават документален филм, наречен „Dany end Dirty Dog“. Той включвa интервюта с Роалд Дал, Джеръми Айрънс и Роби Колтрейн, който се изявява като лошия герой в телевизионния вариант. „Дани – шампион на света“ е единствената книга на автора, в която са описани негови лични преживявания и опит.

Роалд Дал е любимият автор на много деца по света, но също така и на много възрастни. Магията на неговите книги завладява всички обичащи приключения. „Дани – шампион на света“ показва вълнуващите приключения на баща и син, които заедно са готови да завладеят света. Посланието, което авторът отпраявя към децата, прочели книгата, е, когато пораснат и имат собствени деца, да не забравят, че и те са били малки и продължат да носят детското у себе си.

За Роалд Дал

Роалд Дал е британски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца. Когато е само на 4 години, умират сестра му и баща му. През Втората световна война участва като пилот. На 19 септември 1940 г. самолетът му се разбива и той е тежко ранен. За известно време губи зрението си. В началото на 1942 г. Роалд Дал се възстановява и се връща на бойното поле като пилот.

Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 г., с която имат пет деца. Две от тях умират при трагични обстоятелства. Автор е на книги за деца като „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Матилда“, „Вещиците“, „ГДВ“, „Вълшебният пръст“, „Семейство Тъпашки“, „Фантастичния господин Фокс“, а също и за възрастни – романа „Моят чичо Осуалд“, „Разкази с неочакван край“ и др. Той е един от най-четените и превеждани автори в световен мащаб. Книгите му печелят редица награди, а много от произведенията му са и филмирани.

Умира на 74-годишна възраст, през 1990 г., от рядка болест, наподобяваща левкемия. За мото на своя живот писателят избира: „Моята свещ гори и от двата края и едва ли ще изкара до края на нощта. Но на моите зложелатели и на приятелите ми тя дава прекрасна светлина“. В негова чест са създадени фондация и музей на името на автора. Рождената дата на писателя – 13 септември – е обявена за Световен ден на Роалд Дал и от 2006 г. този празник се отбелязва всяка година от почитателите на Разказвач №1 в света.